'Nieuwe constructie voor huishoudelijke hulpen is illegaal'

Steenwijk - De constructie voor de 363 huishoudelijke hulpen in Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder, die via een bemiddelingsbureau per 1 januari 2015 als zzp’er verder moeten, is illegaal, zo meldt de Volkskrant.

In juni kregen de alfahulpen van hun werkgever Zorggroep Oude en Nieuwe Land te horen dat zij per 1 januari 2015 hun baan kwijt zijn. Omdat de rijksbijdrage bijna de helft minder wordt, geven de gemeenten aan onder andere de huishoudelijke hulp in de huidige vorm niet meer te kunnen betalen.

Vanaf die datum wordt deze dienst omgezet in algemene voorziening. Dat houdt in dat huishoudelijke hulp voor alle burgers tegen eigen betaling toegankelijk is. Een bemiddelingsbureau is aangesteld om deze krachten te begeleiden om als zzp’er verder te gaan.

Geen sociale zekerheid

Hierdoor krijgen zij geen sociale zekerheid. Ze zijn namelijk niet in vaste dienst, maar worden ingehuurd door bemiddelingsbureaus. Officieel zijn ze als een soort zzp’er in dienst van de persoon bij wie ze schoonmaken. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering, worden niet doorbetaald bij ziekte, en bouwen geen pensioen op.

Voor gerecht

Volgens de rechter zijn de bemiddelingsbureaus de feitelijke werkgever, en zouden zij dus eigenlijk de sociale premies moeten afdragen, meldt de Volkskrant. Gemeenten die met deze constructie gaan werken, zoals Steenwijkerland, zullen dan ook voor het gerecht kunnen worden gedaagd, verwacht een hoogleraar arbeidsrecht in de Volkskrant.

Beraden

De gemeente Steenwijkerland kan nog niet reageren op de vraag of de constructie wel of niet toegestaan is. ‘Het college van burgemeester en wethouders bespreekt dit onderwerp komende dinsdag en kan daarom nog niet vooruitlopen’, aldus wethouder Dieke Frantzen. Eerder zei ze tijdens de raadsvergadering: 'De gemeente kan niets aan dit ontslag veranderen. Het ontslag is aangezegd door hun werkgever, Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De beslissing om mensen te ontslaan, is geen beslissing van de gemeente.'