Vakbonden niet te spreken over afschaffen thuiszorg

Steenwijk / Emmeloord - Vakbond Abvakabo FNV noemt het onbegrijpelijk dat de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk de thuiszorg per 1 maart 2015 afschaffen.

De drie gemeenten hebben besloten de thuiszorg te vervangen door schoonmaakondersteuning. Door deze beslissing raken 361 thuiszorgmedewerkers hun baan kwijt. 'De behoefte aan zorg zal niet verdwijnen. Het geld en het werk blijven. Onbegrijpelijk dat de gemeenten deze zorgafbraak toch doorzetten', aldus Riek van Kampen, onderhandelaar namens Abvakabo FNV. De vakbonden beraden zich op nieuwe acties.

De medewerkers hebben de afgelopen maanden actie gevoerd toen bekend werd dat de gemeenten het contract met Zorggroep Oude en Nieuwe Land op willen zeggen. De vakbonden willen dat de thuiszorgmedewerkers in elk geval heel 2015 nog aan het werk kunnen blijven, zodat er genoeg tijd is om een goede oplossing te vinden. De gemeenten willen echter niet meer in huishoudelijke verzorging voorzien, maar slechts in een verminderde algemene schoonmaakondersteuning.

'Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar het afschaffen van deze belangrijke vorm van thuiszorg staat daar haaks op', aldus van Kampen. Voor zorgmedewerkers betekent het dat zij of worden ontslagen of een deel van hun salaris en arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. 'Hier gaan wij niet mee akkoord en we zullen er alles aan doen om dit besluit ongedaan te maken. Thuiszorgmedewerkers hebben er genoeg van dat het alleen maar over geld gaat in plaats van goede zorg.'