Medewerkers Zorggroep voeren volgende week actie

Steenwijk / Emmeloord - Tientallen medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land uit de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk voeren komende week actie tegen het besluit om de thuiszorg af te schaffen.

De zorgmedewerkers presenteren maandagmiddag om half vier een bord aan de verantwoordelijke wethouder van Steenwijkerland, Dieke Frantzen, met daarop de tekst: 'Hier zit het spul van de thuiszorg. We blijven zolang het moet. Red de thuiszorg!'

Actievoerders bivakkeren in tent bij gemeentehuis

De tekst verwijst naar een eerdere uitspraak van de wethouder. 'De medewerkers gaan ook echt niet weg', meldt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV. 'Enkele medewerkers nemen vanaf medio volgende week hun intrek in een tent in de buurt van het gemeentehuis en ze vertrekken dus pas als het besluit om de thuiszorg af te schaffen is teruggedraaid'.

De zorgmedewerkers worden bij hun acties ondersteund door vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.

Alleen nog schoonmaakondersteuning

De zorgmedewerkers komen in actie, omdat de drie gemeenten per 1 maart 2015 de thuiszorg afschaffen en dan alleen nog schoonmaakondersteuning bieden. '361 thuiszorgmedewerkers raken hierdoor hun werk kwijt en duizenden oudere en kwetsbare inwoners verliezen zorg die zij hard nodig hebben', aldus de vakbonden.

'Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar het afschaffen van deze belangrijke vorm van thuiszorg staat daar haaks op', aldus Riek van Kampen, onderhandelaar van Abvakabo FNV.

Ontslag of inleveren salaris

Voor zorgmedewerkers betekent het dat zij of worden ontslagen of een flink deel van hun salaris en andere arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. 'Hier gaan wij niet mee akkoord en we doen er alles aan om dit besluit ongedaan te maken. Thuiszorgmedewerkers hebben er genoeg van dat het alleen maar over geld gaat in plaats van goede zorg'.