Gewelddadige dood Steenwijkse ‘niet met voorbedachten rade’

Steenwijk – De dood van de 33-jarige Jeanilet Anecita was niet van tevoren gepland. Dat stelde de advocate van een 34-jarige Steenwijker in de rechtbank in Zwolle.

De man wordt ervan verdacht dat hij op 11 mei zijn vriendin vermoordde met een mes. De zaak wordt op 4 november inhoudelijk behandeld.

Aanvankelijk stond de zaak al voor inhoudelijke behandeling gepland. Dit liep echter anders, omdat de advocate nog een getuige wilde horen. Deze getuige, die al twee keer eerder is gehoord, zou onder meer een opmerking hebben gemaakt die wijst in de richting van moord. Aan die opmerking moet volgens de advocate echter geen waarde worden gehecht, gezien het feit dat de getuige wisselende verklaringen zou hebben afgelegd. Volgens de raadsvrouw is geen bewijs voor moord. ‘Ik zie geen voorbedachten rade’, zei ze na afloop van de  tussentijdse zitting. Daar moet wel sprake van zijn om moord te kunnen bewijzen. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank stemde in met het verzoek de getuige nogmaals te horen.

De verdachte zei op de zitting dat hij ‘nu’ niets te zeggen had. Hij blijft tot aan de inhoudelijke behandeling in voorlopige hechtenis. Naast moord, beschuldigt het Openbaar Ministerie hem ervan dat hij een opgelegd huisverbod aan zijn laars heeft gelapt. Die kreeg hij kort voor het dodelijke misdrijf opgelegd na een ruzie met zijn vriendin.

De officier van justitie liet op de zitting weten dat de psycholoog en psychiater tbs met voorwaarden overwegen. De aanklaagster stuurt hier nog niet op aan, omdat bij tbs met voorwaarden alleen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar opgelegd kan worden. Het Openbaar Ministerie lijkt te denken aan een hogere straf.