Geo Hultink is boegbeeld van Kunst in de Kop 2014

Steenwijk - Zonder Geo Hultink geen Kunst in de Kop; zo lijkt het. Dit jaar voor de 7de keer en Hultink exposeert weer zijn aardewerk; hij is een van de dertig regionale kunstenaars.

Vraag Hultink niet naar zijn kunstenaarschap. Hij is bescheiden en zal zichzelf geen kunstenaar of keramist noemen. Dat is hij natuurlijk wel. Kijk in zijn atelier, naar het werk in wording. Luister naar zijn verhaal en de niet te stuiten drang naar vernieuwing, de zoektocht naar nieuwe ideeën en de afhankelijkheid van inspiratie, vallen op.

Geen concessies

Het gaat om de ideale vorm waarin geen concessies behoeven te worden gedaan aan al die eventualiteiten die meer dan bij welke andere kunstvorm zo'n belangrijke invloed hebben op het eindresultaat. Het keramisch wordingsproces vraagt om optimalisatie; qua temperatuur, glazuur en zuurstof Lang niet elk idee kan worden uitgevoerd.

Preek

Hultink is dit jaar het boegbeeld van Kunst in de Kop. Vorig jaar hield hij bij de opening van de zesde editie van Kunst in de Kop in de St.Clemenskerk zijn "preek" over kunst. Het werd zijn kijk op kunst en met name  schilderkunst en keramiek. Hij kan uitleggen dat kunst je moet "raken". Wat hem "raakt'  is de verbeelding van de leegte, een verstild landschap, bijvoorbeeld een schilderij van zijn Ameland.

Initiatiefrijke persoonlijkheid

Het opvallende , maar eigenlijk ook weer niet, is dat Hultink juist het tegendeel is van de introverte kunstenaar. Hij is een ideeën- en initiatiefrijke  persoonlijkheid. Met zijn sociale en communicatieve eigenschappen staat hij midden in het leven en is hij maatschappelijk zeer geëngageerd. De verstilling waar hij naar op zoek is brengt hij "tot leven" in zijn eigen kunstwerken. Eigenlijk is elk van zijn  keramische eindproducten een stilleven, daar heeft hij Henk Helmantel niet voor nodig.

Ondernemerschap

Hultink is een optimistisch mens. Dat past ook bij zijn ondernemerschap. In zijn vorig leven als fysiotherapeut (in Zwartsluis ) en ook nu is hij zich er van bewust dat een goedlopende winkel  hem extra vreugde geeft. Niets is mooier dan wanneer hij  mensen kan verrassen met zijn kunstwerken en -werkjes. Misschien kiest hij daarom wel voor dat bescheiden profiel. Hultink: 'Het is beter mensen te verrassen door het hoge niveau van je werk dan teleur te stellen omdat het tegenvalt.'

Laat echter gezegd zijn dat hij beoordeeld moet worden als keramist/kunstenaar, ook al staat er op zijn deur "pottenbakkerij"  ; www.deklosse.nl

Kunst in de Kop is geopend van zaterdag 6 september tot zondag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur in de grote of St. Clemenskerk. De toegang is gratis.

www.kunstindekop.net