De Rechter wordt De heren van De Rechter

Steenwijk – De Rechter van Steenwijk heeft een nieuwe naam gekregen: De heren van De Rechter en zal nog voor de Kerst – later dan verwacht en gehoopt - worden heropend.

Sander Fortunati, al sinds 2001 exploitant van De Rechter, gaat samen met Boudewijn van Dijk, die hier jaren heeft gewerkt, verder. Deze doorstart werd mogelijk door het uitgesproken faillissement in juni dit jaar, waarop Henk Smit besloot niet verder te gaan met De Rechter en zich gaat concentreren op zijn andere horecagelegenheid, de Flater in Ommen.

Naam

‘Met een nieuwe start wilden we ook graag een nieuwe naam. Want er is geen zakelijke band meer met De Flater, uiteraard wel een vriendschappelijke. Sinds de opening is De Rechter net als De Flater verbonden met striptekeningen. Er komen dus geen stripafbeeldingen in het pand’, licht Sander toe.

Hoe kom je nu aan een andere naam? ‘Of Steenwijk achter De Rechter of een paar woorden voor De Rechter.’ Twee mannen gaan verder met deze horecagelegenheid. ‘De mannen of de jongens van De Rechter vonden we minder fraai klinken dan De heren van De Rechter. Maar ik denk dat het in de volksmond gewoon De Rechter wordt genoemd.’ Uiteraard zijn Sander en Boudewijn geïnspireerd door Lute en Endrik, de twee heren, die een vast plekje voor De Rechter hebben. Ze zijn tijdelijk verhuisd, maar hun terugkeer wordt binnenkort verwacht.

Laagdrempelig

De heren van De Rechter klinkt misschien statig en wellicht wat elitair. ‘Nee, deze uitstraling willen we absoluut niet! Het moet laagdrempelig worden, zoals we dat altijd zijn geweest. Van een kop koffie tot een lunch, van zakelijke gasten tot een bruiloft.’ Om die laagdrempeligheid kracht bij te zetten, worden de openingstijden verruimd. ‘We zijn straks zeven dagen in de week geopend, op alle dagen vanaf 10.00 uur, behalve op zondag, dan zijn we vanaf 12.00 uur geopend.’

Inmiddels wordt er momenteel personeel geworven om klaar te zijn voor de heropening. Die is toch later dan gehoopt, namelijk in december. ‘De exacte datum kunnen we nog niet meedelen, want die is nog onzeker, maar zeker is voor de Kerst. Als het vlekkeloos verloopt, dan zou het eerder kunnen’, zo belooft Sander.

Complexiteit

De reden voor de vertraging is toch wel de complexiteit van de herbouw van het monument. ‘Er is veel overleg voor nodig en het is een heel proces.’ Intussen zijn de ruimtes verkaveld en zijn de tussenwanden en raamwerken geplaatst. ‘Momenteel is de installateur volop aan het werk en wordt het interieur nu gebouwd. Ook de keuken en het meubilair zijn besteld.’

Het motto is: ‘als je het doet, moet je het ook goed doen. We nemen geen overhaaste beslissingen. Alles moet top zijn bij de heropening.’ Na bijna twee jaar na de brand in februari 2013 komt de heropening van het beeldbepalende pand aan de Markt in het hart Steenwijk er aan. ‘We zien er naar uit en we denken vele Steenwijkers met ons. Het einde komt in zicht.’