Abvakabo FNV wil actietent niet verplaatsen

Steenwijk - De gemeente Steenwijkerland wil de actietent van de vakbond voor het gemeentehuis in Steenwijk laten verplaatsen.

Thuiszorg-medewerkers voeren inmiddels zes weken actie tegen het voornemen van de gemeenten Steenwijk, Urk en Noordoostpolder om de zorg anders te organiseren.

Dwangsom

Zij doen dat vanuit een tent voor het gemeentehuis van Steenwijk. De vakbond laat weten dat de gemeente Steenwijkerland de tent wil verplaatsen 'naar een nauwelijks zichtbare plek'. De gemeente wil de bonden een dwangsom opleggen van 1000 euro per week.

Symbolische waarschuwing

In de tent komen elke dag medewerkers uit de thuiszorg samen, zijn inmiddels ruim 4000 handtekeningen van burgers opgehaald en worden acties op andere locaties voorbereid. De tent staat voor het gemeentehuis als symbolische waarschuwing voor de vele andere gemeenten waar nog moet worden besloten over de toekomst van de thuiszorg.

'De actie is volgens de geldende regels aangezegd. Ons recht om te demonstreren is in de grondwet vastgelegd en het is niet aan de gemeente om te bepalen op welke wijze en hoe lang wij dit doen, juist omdat de gemeente partij is en doelwit van de actie zou terughoudendheid passen', aldus Eddy Stam van Abvakabo FNV.  'Maar nee, burgemeester Marja van der Tas haalt haar rollen door elkaar. Als burgemeester kan zij demonstraties alleen verbieden of beperken als er een gevaar is voor de openbare orde of volksgezondheid, daar is hier geen sprake van. Dus haalt zij bouwverordeningen van stal om de tent weg te krijgen, daar zitten inmiddels vier dure ambtenaren hun tijd op stuk te branden'.

Manoeuvre

Ondertussen speelt het college een vreemd spel over de ruggen van ruim 360 thuiszorg-medewerkers, voor wie ontslag is aangevraagd, betoogt de vakbond. Eddy Stam: 'Terwijl het college, buiten de raad om, samen met de partnergemeenten een voorstel bij de rijksoverheid heeft ingediend om de thuiszorg in de huidige vorm twee jaar te handhaven, legt het de gemeenteraad een plan voor om het thuiszorgcontract per 1 juli 2015 te beëindigen. De strijd om de tent lijkt een manoeuvre om de vakbonden uit te schakelen, zodat het uiteindelijke voorstel van het college geruisloos door de raad kan worden gehaald.'