Vakbonden slepen gemeente voor de rechter

Steenwijk - Vakbond Abvakabo FNV en CNV Publiek vechten de opgelegde dwangsom van de gemeente Steenwijkerland wegens het niet verplaatsen van de actie- en kantoortent aan. Volgende week woensdag zal de voorzieningenrechter hierover buigen.

De vakbonden weigeren de actie- en kantoortent voor het gemeentehuis af te breken en deze te verplaatsen. Daarom legt de gemeente sinds woensdag een dwangsom van 1000 euro per week op met een maximum van 10.000 euro. Dus als de vakbond wekelijks de dwangsom betaalt, dan kan de tent hier nog 10 weken staan.

De gemeente had in augustus een tijdelijke standplaatsvergunning afgegeven voor de tent die dienst doet als actiekantoor. Deze vergunning is echter al 2 weken verlopen en zal niet worden vernieuwd. Volgens burgemeester Marja van der Tas staat de tent nu illegaal en zou er een bouwvergunning moeten worden aangevraagd.

De gemeente heeft wel aangeboden de tent te laten verplaatsen naar een ander grasveld, een paar meter naar achteren tegen het gemeentehuis aan, waarvoor weer een standplaatsvergunning kan worden afgegeven.

Deze plek ligt volgens bondsbestuurder Riek van Kampen ‘te ver en uit het zicht waardoor deze het doel voorbij schiet.’

‘Van Rijn-gelden’

De thuiszorgmedewerkers protesteren tegen de gemeente, die het contract per 1 maart 2015 met hun werkgever Zorggroep Oude en Nieuwe Land heeft opgezegd. Vorige week stelde de wethouder voor om nog meer tijd te geven: 1 juli 2015, maar het is best mogelijk dat geheel 2015 een overgangsjaar wordt, als de gemeente de zogenaamde ‘Van Rijn-gelden’ krijgt. Het Rijk heeft extra geld voor de overgang beschikbaar gesteld. Steenwijkerland heeft samen met de Noordoostpolder en Urk een aanvraag ingediend. Deze week werd besloten dat de wethouder samen met raadsleden aan een nieuw voorstel gaan werken, zodat de gemeenteraad op 28 oktober een beslissing kan nemen.

Beleg van Steenwijk

Donderdagavond gaan de zorgmedewerkers protesteren. Ze houden een protestmars op de stadswallen.