Actietent vakbonden mag blijven staan

Steenwijk – De actietent van de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publiek mag bij de ingang van het gemeentehuis blijven staan. De voorzieningenrechter heeft de vakbonden in het gelijk gesteld.

De actietent staat er al twee maanden, terwijl er een standplaatsvergunning voor een maand was verleend. De vergunning is twee keer verlengd, maar daarna moet er volgens de gemeente Steenwijkerland een bouwvergunning worden aangevraagd. De gemeente heeft de vakbonden voorgesteld om de tent 20 meter verderop te plaatsen. Daar gingen de vakbonden niet mee akkoord, omdat de tent dan uit het zicht is en ‘schiet het haar doel voorbij.’

Vanuit de tent worden acties georganiseerd tegen het besluit van de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk het contract met Zorggroep Oude en Nieuwe Land voor de huishoudelijke hulpen te beëindigen. De hulpen zouden eerst per 1 januari 2015, daarna kwam het voorstel tot 1 maart 2015 en vanavond tot 1 juli 2015. De medewerkers en de vakbonden willen een heel jaar, 2015, als overgangsjaar.

De vakbonden willen de tent hier laten staan totdat deze eis is ingewilligd. De tent kan dus nog lange tijd staan.

De gemeente dreigde met dwangsommen van 1000 euro per week als de tent niet verplaatst zou worden.