Aantal vergiftigingen met koolmonoxide uit cv-ketels stijgt

Meppel - Het aantal ongelukken met koolmonoxide is vorig jaar toegenomen, terwijl er minder oude geisers in Nederlandse huizen worden gebruikt. Dat meldt het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek vanavond in een televisieuitzending.

In 2013 waren er zelfs beduidend meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers: 83 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels en 30 slachtoffers met geisers.

Fouten bij installatie

Bij de installatie van nieuwe cv-ketels worden te veel fouten gemaakt en daardoor neemt het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging toe.

Volgens Charles Meijer van Brandweer Nederland zijn er meer koolmonoxide incidenten met cv-ketels door de toename van onbekwame installateurs op de markt. Meijer: “Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Het is nodig dat dit vanuit de rijksoverheid wordt geregeld”.

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat installateurs vaak niet vakbekwaam zijn. Joustra: "Koolmonoxide is een onderschat probleem. Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op."

Open geisers

Jaarlijks komen gemiddeld tien mensen om door koolmonoxidevergiftiging en raken er honderd gewond. Ouderwetse open geisers, waarin het reukloze gas ontstaat door onvolledige verbranding, waren er vroeger doorgaans de oorzaak van. Charles Meijer van Brandweer Nederland zegt dat het terugdringen van deze geisers nog altijd veel te langzaam gaat.

Het programma wordt maandagavond uitgezonden om 21.27 uur op NPO 2.