Verdachte steekt Jeanilet zestien keer

Steenwijk - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de rechtbank in Zwolle tegen een 34-jarige Steenwijker een gevangenisstraf geëist van twaalf jaar plus tbs met dwangverpleging. De man stak op 11 mei zijn vriendin dood voor hun eigen huis.

‘Op Moederdag heeft hij vier kinderen van hun moeder beroofd’, aldus de officier van justitie die van moord uitgaat.  

De Steenwijker had die bewuste dag een huisverbod opgelegd gekregen omdat die dag al eerder ruzie was geweest. De verdachte was daarover woest en noemde het onterecht. Op de zitting leek hij zich hier nog steeds boos te maken. ‘Spijt kan ik niet bespeuren’, aldus de aanklaagster.

De Steenwijker hield zich niet aan het opgelegde huisverbod. Tegen zijn vriend zou hij hebben gezegd dat hij zijn vriendin ging doodmaken. Omdat zijn vriendin niet open deed, sloeg hij met een koevoet de keukenruit in. Eenmaal binnen griste hij een mes van het aanrecht. Volgens de in de woning aanwezige kinderen, sloeg de verdachte zijn vriendin meermalen hard in haar gezicht. Het slachtoffer klom door het raam naar buiten. Daar stak de Steenwijker haar zestien keer. Hij stopte met steken toen hij zag dat hij helemaal onder het bloed zat en zij zei dat ze haar benen niet meer voelde. Ze riep hem nog nadat ze in elkaar was gezakt, maar hij liep weg. Toen een buurman ter plaatste kwam, was het slachtoffer al niet meer aanspreekbaar. Na het gebeurde liep de verdachte terug naar huis. Daar maakte hij het mes schoon en waste hij zijn handen. Pakte nog een schone spijkerbroek en vertrok. Vervolgens meldde hij zich op het politiebureau.

‘Ik zie de verdachte als een monster’, zei een nicht in haar slachtofferverklaring. Zij nam de kinderen van het slachtoffer onder haar hoede. ‘Het is pijnlijk dat ze overal hulp zocht, maar die nergens vond’, schreef ze over haar nicht. ‘Nu is er iets gebeurd, maar voor ingrijpen is het te laat.’ De 12-jarige zoon zag hoe zijn moeder op straat werd doodgestoken. De Steenwijker werd in het verleden meermalen veroordeeld voor het plegen van huiselijk geweld. Onder meer omdat hij zijn vriendin een gebroken kaak schopte. De kinderen en nicht vorderen van de verdachte een schadevergoeding van ruim een ton.

Volgens de advocate is geen sprake van moord, maar van doodslag. Haar cliënt zou tijdens een plotselinge, hevige drift hebben gehandeld.

Uitspraak: 18 november.