Teleurstelling over uitstel zaak koolmonoxidevergiftiging

Meppel - De zaak tegen energiebedrijf Rendo Duurzaam BV uit Steenwijk en Loodsluis BV uit Genemuiden, in verband met het koolmonoxide-drama op kerstavond 2010 in Meppel, is door de rechtbank in Assen uitgesteld.

Tijdens dit incident dat zich in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel afspeelde, kwamen een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin uit het Groningse Doezum om het leven.

Door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en ondeugdelijke installatie van het rookgasafvoer kon volgens het openbaar ministerie (OM) de giftige gassen de woning binnen stromen. Loodsluis installeerde dit afvoersysteem. Rendo had een controlerende taak. Justitie vindt dat de twee bedrijven door onzorgvuldig handelen zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet.

Rechtbank niet voortvarend

Tot grote ontsteltenis hoorden nabestaanden hoe de rechters maandag de inhoudelijke behandeling van de zaak stillegden. Er moet, op verzoek van de verdediging, een deskundige van de fabrikant van deze afvoersystemen worden gehoord over de materiaalkeuze en de installatievoorschriften.

Ook het OM toonde zich 'not amused' over deze plotselinge wending van de zaak. ,,In een eerder stadium is al voorgesteld deze deskundige aan de tand de voelen. De rechtbank heeft hier tot dusver niet op gereageerd", klinkt een teleurgestelde persofficier Pieter van Rest. Hij vindt dat de rechtbank zich 'niet voortvarend opstelt'.

Justitie vervolgt geen personen, omdat eventuele foute werkzaamheden niet terug te voeren zijn op individuen. In januari hoopt de rechtbank zich opnieuw over de zaak te buigen.

Lees meer in het dossier: Koolmonoxide-zaak Meppel