Vrijwilliger Marie Doosje: 'Er komen steeds meer verhalen'

Blokzijl - In de laatste twee weken van het seizoen, de herfstvakantie, dat museum Het Gildenhuys aan de Kerkweg in Blokzijl open is, is Marie Doosje aanwezig om de bezoekers te ontvangen. Het is een drukke middag.

De bezoekers komen niet alleen om te bezichtigen. Twee mannen komen zelfs museumstukken brengen. Een ‘spreihanger’ die moeder heeft gekregen op haar bruiloft in 1947 toen ze in Blokzijl woonde. Verder hebben ze een gedichtendoosje mee uit 1860, de voorloper van het poëziealbum, die door Het Historisch Museum Hengelo wordt geschonken. De meeste gedichtjes komen namelijk uit Blokzijl. Op de eerste verdieping de tentoonstelling ‘Blokzijl en het water’. Op de begane grond is nu de expositie ‘vakmanschap in Blokzijl’. Dit wisselt jaarlijks of tweejaarlijks. Ook is er een winkel ingericht met oude verpakte producten en losse kruidenierswaren zoals bonen, linzen en snoep.

Twintig jaar verbonden aan het museum

Marie is zichtbaar op haar plek in het museum. Al twintig jaar is ze verbonden aan het museum, eerst alleen als vrijwilliger en sinds 2000 ook als bestuurslid: notulist en waarnemend secretaris. ‘Mijn bestuurswerkzaamheden zijn onder andere het notuleren van vergaderingen en het boeken van groepen voor een museumbezoek of stadswandeling. Verder ben ik betrokken bij het project ‘Weeshuis aan het water’. Het huidige restaurant ‘Het Prins Mauritshuis’ was vroeger een weeshuis’, legt Marie uit.

Zij vervolgt: ‘Wij hadden de wens iets voor kinderen te doen. Met behulp van een museumadviseur is dit project gestart. Zij heeft geholpen met de aanvraag van de subsidies. Er werd iemand ingeschakeld die geschiedenisprogramma’s voor scholen maakt. Deze vroeg aan de kinderen van de twee basisscholen hier in Blokzijl waar hun interesse lag. De kinderen wilden ook graag zelf iets doen in het museum en niet alleen kijken. Hier zijn wij mee aan de slag gegaan. De scholen hebben een cultuurmenu waar ze uit kunnen kiezen en wij staan ‘op het menu’. De kinderen krijgen een rugzakje. Hierin zit onder andere het projectboekje met vragen, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De kinderen kruipen in de huid van de twee kinderen in het verhaal. Zelf moeten ze de vragen beantwoorden en de opdrachten maken. Ik ‘bemoei’ me daar natuurlijk mee, want ik vind kinderen hartstikke leuk.’

Museum heeft behoefte aan vrijwilligers

Marie is Blokzijliger in hart en nieren. ‘Ik ben hier geboren en getogen en ik denk dat ik daarom gevraagd ben als vrijwilliger. Verder ben ik nieuwsgierig naar vroeger en heb ik oog voor geschiedenis. De huidige vrijwilligers zijn allemaal vijftig plus en soms valt er iemand af door leeftijd, ziekte of verhuizing. Het museum heeft behoefte aan meer vrijwilligers, waaronder ook jongere mensen. Het is best moeilijk vrijwilligers te krijgen. Misschien denken de mensen wel dat ze de bezoekers moeten rondleiden en veel geschiedenis verhalen moeten weten. Maar dat hoeft helemaal niet. De gasten ontvangen is al voldoende, de meeste bezoekers willen gewoon zelf rondkijken.’ Marie vertelt zelf wel over Blokzijl. ‘Je leest eens wat en je hoort eens wat. Zo komen er steeds meer verhalen bij.’

Meer informatie via: www.gildenhuysblokzijl.nl