Tien jaar cel en tbs voor doodslag op Steenwijkse

Steenwijk – De rechtbank in Zwolle heeft dinsdag een 34-jarige Steenwijker een gevangenisstraf opgelegd van tien jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag. De man stak op 11 mei zijn vriendin Jeanilet Anecita dood voor hun eigen huis.

De rechtbank ging uit van doodslag omdat gedurende een escalatie het mes is gepakt en is gestoken. ‘Vanaf het moment van het kapot maken van de ruit, tot het grijpen van het mes van het aanrecht is het een aaneenschakeling van gebeurtenissen geweest.’ Om die reden werd van voorbedachten rade, wat noodzakelijk is om moord te kunnen bewijzen, niet uitgegaan.

Moord niet bewezen

Het Openbaar Ministerie, dat wel was uitgegaan van moord, had tegen de Steenwijker een celstraf geëist van twaalf jaar plus tbs met dwangverpleging. De man was die bewuste dag woest geweest, omdat hem een huisverbod was opgelegd na een ruzie met zijn vriendin eerder die dag. De Steenwijker negeerde het huisverbod en ging naar huis.

Volgens de in de woning aanwezige kinderen, sloeg de verdachte zijn vriendin meermalen hard in haar gezicht, waarna het slachtoffer door het raam naar buiten klom. Daar stak de man haar zestien keer met een mes dat hij van het aanrecht had gepakt en liep weg. Hij liet het slachtoffer aan haar lot over. Toen een buurman ter plaatste kwam, was het slachtoffer al niet meer aanspreekbaar.