Gedupeerde juwelier: 'Toevallig was ik alleen thuis'

Oldemarkt - Terwijl juwelier Henk Vonk wordt afgeleid door een aantal personen, glipt één vrouw door de tussendeur naar zijn woonhuis. Zodra de vrouw weer uit het huis stapt, beseft Vonk dat hij slachtoffer geworden is van een inbraak.

Vonk (59) probeert de dievegge staande te houden, maar de vrouw wordt beschermd door meerdere personen. De boeven gaan ervandoor in een grijs busje. De inmiddels gealarmeerde politie zet de achtervolging in. Er volgt een klopjacht over de A32 tussen Wolvega en Meppel.

Uiteindelijk wordt het busje op de A28 tussen Meppel en Hoogeveen tot stoppen gebracht. Maar liefst negen inzittenden, zowel mannen als vrouwen, worden aangehouden. De criminelen variëren in de leeftijd van 20 tot 60 jaar, zijn afkomstig uit Zuidoost-Europa en leiden volgens de politie 'een zwervend bestaan'.

Geschrokken

'Ja, dat is best schrikken', zo vertelt Henk Vonk, nadat hij het nieuws van de aanhouding tot zich heeft genomen. Al 36 jaar runt hij samen met zijn vrouw de juwelierszaak Henk Vonk aan de Hoofdstraat in Oldemarkt. Achter de winkel bevindt zich het woonhuis van Vonk. 'Normaal sta ik samen met mijn vrouw in de zaak, maar toevallig was ik alleen thuis.'

Precies in die tijdspanne, rond dinsdagochtend 11.30 uur, stappen lieden met kwade bedoelingen de winkel binnen. 'Ik werd afgeleid door drie personen. Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat op dat moment een vrouw in de woonkamer glipt. Dat kon, omdat ik de deur naar ons huis niet dicht had gedaan. Een les dat ik daar volgende beter op moet letten.' Na een eerste inspectie lijkt er niet veel gestolen te zijn. 'Er stonden wat laatjes open, maar volgens mij missen we niet veel.'

Getuigen

Omdat de dieven mogelijk tijdens hun vlucht spullen hebben verstopt of weggegooid, is de politie op zoek naar getuigen. Mensen die in de combinatie met het grijze busje hierover iets kunnen verklaren, worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. De groep is ingesloten en tegen hen is een onderzoek gestart.