Video: Onderwijs moet zich meer verbinden met bedrijfsleven

Meppel / Steenwijk - In de negende aflevering van het tv-programma Ondernemend komen Jasmijn Kester van Stad en Esch, Gert Veld directeur van Reestmond en Pouwel Slurink van Energiemeesters aan het woord.

De drie wisselen van gedachten over opleidingen en kansen op de arbeidsmarkt. 'Creativiteit en verbeelding zijn daarbij belangrijk.', zegt Jasmijn Kester van Stad en Esch. 'Kennis vergaren is belangrijk maar je moet er uiteindelijk ook wat mee kunnen doen.', aldus Kester.

Om deze creativiteit bij leerlingen te stimuleren is er bijvoorbeeld een samenwerking opgezet tussen Ogterop en het Hart van Ezinge, een schoolgebouw met een grote theaterzaal. Kester maakt zich wel wat zorgen over de toekomst van de praktijkleerlingen, waarvan een deel terechtkomt bij Reestmond.

'Want daar begint de schoen te wringen.', beaamt Gert Veld van de werkvoorziening. 'Men wil in Den Haag dat iedereen participeert maar vervolgens stellen ze de eisen voor eenvoudig werk veel te hoog. Zo moeten mensen ineens een vreemde taal beheersen.', zegt Veld. Daarom zet Reestmond zich ook in voor scholing. In de Reestmondacademie wordt goed gekeken naar wat mensen wél kunnen, om zo alle mogelijkheden uit de mensen te halen.

Kester beaamt de noodzaak van veranderingen in het onderwijs. 'Om aansluiting te houden moet het onderwijs zich meer en meer gaan verbinden met het bedrijfsleven. Praktijkleerlingen blijven in de toekomst in de regio wonen, die trekken niet naar de Randstad. Stad en Esch wil daarom een innovatieve school zijn.'

Innovatie is de tak van sport waar ook Energiemeesters zich mee bezig houdt. Zo is het bedrijf,volgens Pouwel Slurink van Energiemeesters 'knetterdruk' met isolatie van woonhuizen. Hier liggen kansen voor werkgelegenheid.

'Ook zonnepanelen staan nog maar in de kinderschoenen.', zegt Slurink van Energiemeesters, dat is ontstaan uit Groen Opgewekt en zeven andere ondernemingen. Hierdoor is een consortium ontstaan dat staat voor één loket voor advies aan particulieren.

Slurink verwacht dat Nederland sneller moet overschakelen op duurzame energie, dan dat men nu doet. Hij ziet dan ook veel mogelijkheden voor werkgelegenheid als burgers gebruik gaan maken van de goedkope leningen van de duurzaamheidsregelingen.

De band The Given Horse verzorgen de muzikale omlijsting. De column wordt verzorgd door advocaat Lomme van der Veer.

Bekijk ook de eerdere afleveringen in het Dossier Ondernemend