De Heren van De Rechter opent 8 december de deuren

Steenwijk – Het is voor Sander Fortunati de tweede keer dat hij een rigoureuze verbouwing van dit pand meemaakt: dertien jaar geleden werd De Rechter van Steenwijk getransformeerd van kantongerecht naar restaurant/grand café.

En nu wordt het opnieuw opgebouwd van casco naar restaurant. Na de desastreuze brand in februari vorig jaar, toen de vlammen hun verwoestende werk gedaan hadden, is er wederom keihard gewerkt. Van het markante pand, gelegen op een fantastische locatie aan de Markt, is iets prachtigs gemaakt.

Veel hulp 

Maandag 8 december gaan de deuren officieel open, na maanden van hard werken door tal van professionals en Sander Fortunati en Boudewijn van Dijk, die het nieuwe restaurant gaan exploiteren. Ook zij staken elk vrij moment de handen uit de mouwen, geholpen door vrienden en familie. ‘Het is hartverwarmend hoe iedereen meeleeft’, zegt Boudewijn van Dijk. ‘In één week had onze facebookpagina ‘De Heren van de Rechter’ al 35.000 individuele bezoekers getrokken.’

Op 1 december levert de aannemer het werk op; vervolgens gaan Sander en Boudewijn, geholpen door vele vrijwilligers, met man en macht aan het werk om de boel verder in te richten en de laatste puntjes op de i te zetten. ‘Ik verwacht dat wij een kwartier voor de officiële opening snel in onze nette kleren schieten, zodat we net op tijd klaar zijn!’, lacht Sander. Dertien jaar geleden kwam Peter R. de Vries de opening verrichten, dit keer doen ze het lekker zelf. ‘We steken het geld liever in het pand zelf.’

Lute en Endrik terug op hun plekje

De nieuwe naam ‘De Heren van De Rechter’ refereert overigens niet aan Sander en Boudewijn zelf, maar aan Lute en Endrik. Dit illustere duo, dat thuishoort voor het pand, was gedurende de verbouwing opgeslagen bij de gemeentewerf. De gemeente heeft aangegeven dat het beeld op tijd voor de opening weer zijn vertrouwde plekje zal hebben ingenomen. Ook gaat dan de klok op de gevel (waarvan nu de tijd nog stil staat) weer lopen.

De brand in De Rechter ontstond 27 februari 2013 bij de frituurpan in de keuken. Verzekeraar ASR voerde aan dat er onvoldoende toezicht zou zijn gehouden. Bij de hierop volgende rechtszaak werd de verzekeringsmaatschappij in het gelijk gesteld. De schade bedroeg bijna een miljoen euro. Omdat dit niet gedekt was, volgde het faillissement van De Rechter. De uitbaters van toen waren Sander Fortunati en Henk Smit. Toen een nieuwe BV werd opgericht, ging Henk Smit niet mee, die zich wil concentreren op zijn andere horecagelegenheid De Flater in Ommen. Zijn plek is ingenomen door Boudewijn van Dijk, de voormalig bedrijfsleider.

Industriële look

Een rondgang door het pand, kort voor de opening, laat zien met hoeveel liefde en vakmanschap het uit 1842 daterende pand is gerestaureerd. Beneden is de nieuwe opzet een minder strikte scheiding tussen bar en restaurant dan voorheen het geval was. Naast de bar zijn nu ook tafels te vinden, zodat ook hier een hapje gegeten kan worden. Het oude plafond is hersteld door gespecialiseerde schilders van Van Arnhem uit Tuk, in de kleur ‘industrial grey’.

Werd het interieur van De Rechter voor de brand gekenmerkt door geeltinten, nu is gekozen voor een meer industriële look, met de tinten industrial grey en green. Ook koper- en cognactinten komen overal terug, wat de warme sfeer versterkt. De mannen zijn bij bij de inrichting geholpen door Sindy Klunder van Het Wolthuis uit Ommen. Voor de vloeren is gekozen voor de houtsoort ‘American pine’. Na opschuren en oliën ontstaat een fraaie structuur.

Op zaterdagavond gaat, net als voorheen, vanaf een uur of elf een dj draaien. Tafels en stoelen worden aan de kant gezet, zodat er gedanst kan worden.

Pand is met respect hersteld

Architect Kees van Nieukerken heeft er angstvallig voor gewaakt dat geen oude elementen onnodig verloren zijn gegaan. Hij heeft zich er hard voor gemaakt dat het pand met respect is hersteld, zoveel mogelijk met originele materialen, zodat de generaties na ons er ook nog van kunnen genieten. De originele tegelvloer ligt er nog, maar ook de oude gebeeldhouwde deur en een monumentaal deurkozijn op de begane grond zijn bewaard gebleven. Op de eerste verdieping moest alles nieuw opgebouwd worden, omdat daar de brand heeft gewoed. Beneden was meer sprake van water- dan van brandschade.

Het trappenhuis was helemaal verbrand en is volledig nieuw opgebouwd, maar ook boven is alles nieuw. Hoewel het niet splinternieuw aanvoelt. De raamkozijnen en balkenplafonds geven een ‘oud’ sfeertje, wat nog eens versterkt wordt door de bakstenen muren. De eigenaar is in zee gegaan met BP+ Architecten in Zwolle en bouwbedrijf Heldoorn, omdat deze bedrijven ook heel mooi werk hebben afgeleverd bij de opbouw van restaurant Humphrey’s in Zwolle, dat ook getroffen werd door een hevige rand. ‘Die combi werkt goed en wekte vertrouwen om ook deze klus te klaren.’

De zaal op de bovenverdieping is veel groter dan voorheen, omdat het oorspronkelijke appartement nu bij het bedrijf is getrokken. Dat zorgt ervoor dat bruiloften en partijen tot zeker zo’n 150 man straks geen enkel probleem zijn. De Heren van de Rechter wordt weer een trouwlocatie. Ook is boven een vergaderruimte voor de verhuur.

Nieuwe techniek

In de nok, op zolder, is een fraai stukje techniek verborgen. Hier is de totale klimaatregeling voor het hele pand ondergebracht. Ook hier is met zorg alles met zorg nieuw opgebouwd, compleet met houten pen-gat verbindingen. ‘Een derde van alle bouwkosten zit in het dak’, zegt Sander. ‘De nieuwste techniek is hier toegepast.’ Het kon allemaal omdat zowel de eigenaar van het pand (het Friese Yeoman), bierbrouwer Grolsch en exploitanten Sander en Boudewijn, de handen ineen hebben geslagen om het prachtige pand zo zorgvuldig te herbouwen. ‘We hebben met elkaar het belang in gezien om nu iets te realiseren waar we over tien jaar geen spijt van krijgen. Er zijn nu eenmaal dingen die je maar beter direct goed kunt doen. Later zijn bouwkundige aanpassingen veel lastiger te verrichten.’

Frisse start

Sander en Boudewijn staan te popelen om een frisse start te maken met de Heren van de Rechter. ‘We waren toch een beetje de huiskamer van Steenwijk. Iedereen moet zich hier prettig voelen. We hebben veel ervaring, opgedaan in het verleden, en richten onze blik nu op de toekomst.’

De Heren van de Rechter zitten al bijna vol voor de kerst. Nog voor de deur weer open is, stromen de reserveringen al binnen. ‘Mensen hebben ons gemist. Dat is fijn om te merken.’
info@deherenvanderechter.nl