Lute en Endrik keren terug

Steenwijk - Er ontgaat ze niets in de olde veste. Ook al waren ze na de brand van De Rechter in februari vorig jaar 21 maanden noodgedwongen ‘verbannen’. Vrijdag keren Lute en Endrik terug naar hun vaste stekje en zij hebben nu al alle eer gekregen.

Het vernieuwde grand café/restaurant heeft de nieuwe naam naar het illustere duo vernoemd: De Heren van De Rechter. 

De mannen wisten destijds aan de vlammen te ontsnappen. Ze zaten tijdens de herbouw wel een beetje in de weg en het leek iedereen beter om hen tijdelijk veilig onder te brengen in de opslagruimte van Kuipers Sloopwerken. Daar werd hen van alles toegefluisterd, zodat er hen niets ontging en ze weer scherpzinnige meningen over het wel en wee van het stadje konden geven. 

Creatie

Die houden ze niet voor zich, nee, die laten ze - al bijna 38 jaar - drie keer in de week aan de lezers van deze krant weten. Lute en Endrik is een creatie van ’t Olde Wief.  Het was journalist Cees Ket die begin jaren zeventig op het idee kwam Lute en Endrik als symbool te nemen voor een groep Steenwijkers die vanaf een vaste plek op de Markt, altijd commentaar hadden op de stad. De eerste cartoon verscheen op 28 januari 1977. In 1990 heeft Kiny Copinga een bronsplastiek gemaakt, dat op de Markt kwam en na de herinrichting van het plein voor De Rechter.