Forse boete geeist in koolmonoxidedrama

Meppel - Tegen Loodsluis in Genemuiden en Rendo Duurzaam in Steenwijk is een boete van 75.000 euro geëist. Beide bedrijven zijn volgens het openbaar ministerie (OM) verantwoordelijk voor de dood van een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin uit Doezum.

Het stel overleed op eerste kerstdag 2010 in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Beiden logeerden bij de moeder van de man.

Door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en ondeugdelijke installatie van het rookgasafvoer kon volgens het OM de giftige gassen de woning binnen stromen. Loodsluis installeerde dit afvoersysteem. Rendo had een controlerende taak. Justitie vindt dat de twee bedrijven door onzorgvuldig handelen zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet.

Het wooncomplex aan de Thorbeckelaan werd in 2009 en 2010 gerenoveerd waarbij nieuwe rookafvoersystemen zijn geïnstalleerd. De monteurs van Loodsluis waren volgens de officier onvoldoende op de hoogte hoe dit systeem moest worden opgebouwd en waren hier niet voldoende in getraind en opgeleid. De buizen werden verkeerd gemonteerd en gebeugeld waardoor een buis los kwam te liggen. Ondanks de foutieve montage keurde Rendo alles goed.

Kort voor het drama in 2010 kwam nog een monteur langs om de CV-combiketel opnieuw af te stellen. De man wordt niet door het OM vervolgd, omdat het mogelijk is dat iemand anders nadien aan de ketel kan hebben gezeten. (ADP)