Rendo-fraude kent nieuwe verdachten

Meppel / Steenwijk- Het netwerk rondom de wanpraktijken van oud-bestuurders van energie-netbeheerder Rendo in Meppel is omvangrijker dan de FIOD aanvankelijk dacht. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Uit een raadkamerzitting bij de rechtbank in Assen blijkt dat het Openbaar Ministerie zich nu ook richt op zakelijk dienstverlener Mazars Berenschot Corporate Finance uit Amsterdam en partner Jaap de J.
Het OM verdenkt nu al een ruim een jaar dat zowel De Jong, destijds financieel adviseur van de biomassacentrale in Steenwijk, als Mazars Berenschot zelf van betrokkenheid bij de fraude. De Rendo-affaire kwam naar buiten, nadat FIOD-ambtenaren al in een eerder stadium een onderzoek waren gestart naar steekpenningen bij de verkoop van een deel van Rendo aan de Belgische energieproducent Electrabel.

Belastingontwijking

Oud-Electrabelbaas Maus van L. zou in 2006 1 miljoen euro hebben gegeven aan toenmalig Rendo-directeur Richard W. om de overname van de energieleveringstak mogelijk te maken. Electrabel, dat volgens het FD in 2012 in België ook al was beticht van belastingontwijking, zou zich met steekpenningen toegang willen verschaffen tot de Nederlandse consumentenmarkt.

Reputatie

Tijdens dit onderzoek ontstond de verdenking dat W. en twee andere voormalige directeuren ook fout hadden gehandeld met een aandelenbelang bij de bouw van een nieuwe biomassacentrale in Steenwijk in 2007. Met de bouw van een elektriciteitscentrale in Steenwijk dacht Rendo zijn reputatie als producent van groene stroom te kunnen vestigen. 

Schade

De drie voormalige directeuren hadden volgens het OM via privé-bv’s in de fabriek geïnvesteerd, om vervolgens hun aandelenpakket met miljoenen winst in 2009 te verkopen. De nieuwe eigenaar betaalde de aandelen met een lening van Rendo. In totaal investeerde Rendo 30 miljoen euro, waarbij de schade voor het bedrijf wordt geschat op een bedrag tussen 30 miljoen en 40 miljoen euro. Het OM heeft ondertussen voor 29 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van de voormalige Rendo-directie.

Nog maanden

Rendo-woordvoerder Helmut Feringa bevestigt dat de nieuwe verdachten al langer bekend zijn bij Rendo. Momenteel wordt de dagvaarding tegen de drie ex-directeuren opgesteld. De aanklacht tegen financieel adviseur MBCF van de biomassacentrale was al langer bij Rendo bekend. Een datum voor een nieuwe zitting van de rechtbank is nog niet bekend. ‘Dit kan nog maanden duren,’ aldus Feringa.