Team Hengeldiscount vist naar marlijn in Kaapverdië

Oldemarkt - In april gaat Olga Hogeling-Bansberg uit Oldemarkt samen met haar vader Erik als ‘Team Hengeldiscount’ meedoen aan de Penn challenge. Dit is een viswedstrijd op wereldniveau voor een goed doel.

Deze wedstrijd is een onderdeel van Stichting De fishing dutchmen. De Penn challenge is een marlijnwedstrijd waar dit jaar het Nederlands kampioenschap aan gekoppeld wordt. Olga is de enige vrouw die meedoet. ‘Marlijn vissen is enorm zwaar’, vertelt ze. ‘Ik ben er nu al voor aan het trainen... we hebben het over enorme vissen van honderden kilo’s. Ik ben zelf maar 65 kilo, dus ik zie het wel als een grote uitdaging.’

Ze vroeg haar vader om samen met haar een team te vormen. Hij stopte 35 jaar geleden, bij haar geboorte, met het marlijn vissen. Al die jaren heeft hij deze sport niet meer beoefend. ‘Ik wilde dit heel graag een keer met hem doen’, vertelt Olga, samen met zakenpartner Berry Spin eigenaresse van Hengeldiscount in Oldemarkt, gevestigd bij de jachthaven aan het Dwarsveld.

Kaapverdië

Het idee om op deze manier geld in te zamelen voor een goed doel sprak haar direct aan. De wedstrijd wordt gehouden in Kaapverdië (Sao Vincente is het eiland waar de wedstrijd gehouden wordt). De bedoeling is met het ingezamelde geld een ziekenhuis te ondersteunen en daarna een weeshuis te bouwen. De stichting De fishing dutchmen is een niet commerciële instelling, die afhankelijk is van sponsoren en giften. Olga: ‘Kaapverdië heeft zeven eilanden waarvan een met een ‘ziekenhuis’..., waar werkelijk alles aan ontbreekt c.q. tekort komt’.

Flessenactie

Ieder team betaalt zelf de gemaakte kosten en alles wat er tijdens het toernooi verdiend wordt is voor het goede doel. Team Hengeldiscount heeft ieder jaar een ‘goede doelen pot’ en sinds augustus 2014 is het voor dit doel. Olga: ‘Deze koker staat op de toonbank in de winkel waar klanten iets kunnen doneren. Inmiddels zit hier al € 427,- in.’

Ook haar 10-jarige dochter Wyona doet enthousiast mee met geld inzamelen voor het goede doel. Op haar basisschool De Ark is ze spontaan een flessenactie gestart. Olga hoopt nog meer particulieren en bedrijven uit de regio enthousiast te krijgen om een sponsorbijdrage te leveren.

Op 16 april reist ze met vader Erik af naar Kaapverdië. Vanuit de hele wereld verzamelen zich dan in totaal veertien schepen voor dit evenement. De schippers stellen hun schepen beschikbaar tegen een gereduceerd tarief. Er wordt vier dagen lang gevist: van 18 tot en met 21 april. De 26-ste komen Olga en Erik weer thuis in Oldemarkt.

Voor meer informatie of interesse in donatie: tel.0561-450535 of www.hengeldiscount.nl.