Bedrijven krijgen boete voor aandeel in koolmonoxidezaak

Meppel - Rendo Duurzaam uit Steenwijk en Loodsluis BV uit Genemuiden moeten voor hun aandeel in het koolmonoxide-drama tijdens de kerst in 2010 in Meppel, ieder een boete betalen van 75.000 euro. Dit heeft de rechtbank in Assen woensdag beslist.

De straf is gelijk aan de eis die zes weken geleden door het openbaar ministerie werd voorgesteld.

Een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin uit Doezum kwamen door koolmonoxidevergiftiging om het leven. De rechtbank acht beide bedrijven verantwoordelijk voor de dood van dit stel.

De twee logeerden bij de moeder van de man. Door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een los liggende pijp in het gasafvoersysteem konden de giftige gassen de woning binnenstromen. Loodsluis installeerde dit afvoersysteem. Rendo had een controlerende taak. De rechtbank vindt dat de twee bedrijven zich door onzorgvuldig handelen schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet.

Oorzaak van dit drama is volgens de rechter een fout afgestelde CV-Combiketel en een los liggende pijp in het afvoersysteem. Het wooncomplex aan de Thorbeckelaan, waar dit stel logeerde, werd in 2009 en 2010 gerenoveerd. De monteurs van het installatiebedrijf uit Genemuiden heeft niet volgens de voorschriften de afvoerkanalen geïnstalleerd, luidde het oordeel van de rechtbank. Hierdoor kon een pijp losschieten en het dodelijke gas stroomde de huizen binnen. Rendo Duurzaam BV had dit tijdens de oplevering in 2010 beter moeten controleren, maar heeft alles goed gekeurd. 

Nog tijdens de renovatiewerkzaamheden klaagde een bewoonster van de flat over lekkage in het plafond van de kast waarin de CV zat. Er was sprake van een loszittende buis die weer in elkaar werd gezet. Verder onderzoek bleef uit, omdat dan de schacht losgehaald moest worden. Kort voor het drama in 2010 kwam er nog een monteur langs om de cv-combiketel opnieuw af te stellen. De man wordt niet door het OM vervolgd, omdat het mogelijk is dat iemand anders nadien aan de ketel heeft gezeten.

Beide bedrijven kunnen nog tegen dit vonnis in hoger beroep. Maar lieten weten het vonnis nauwkeurig te willen bestuderen. Hiervoor hebben zij twee weken de tijd. (ADP)

Lees ook: Forse boete geeist in koolmonoxidedrama