Ondernemers Havelte halen wielerevenement naar dorp

Havelte – Roxane Knetemann, dochter van wielerlegende Gerrie Knetemann, en Anna van der Breggen uit Hasselt zijn twee van de ruim 170 wielrensters die Havelte nog meer op de kaart moet gaan zetten.

Om meer ‘reuring’ in het dorp te krijgen, doet de internationale dameswielerronde Molecaten Drentse 8 van Westerveld donderdag namelijk Havelte aan.

De internationale dameswielerronde Molecaten Drentse 8 van Westerveld is de eerste wieleractiviteit in het Ronde van Drenthe weekeinde 2015. In afwijking van voorgaande jaren, wordt er dit jaar tijdens de opening van het wielerweekeinde uitsluitend in de gemeente Westerveld gereden. Praktisch alle dorpen zijn in de route opgenomen. De start is donderdag om 13.30 uur in Dwingeloo. Het vrouwenpeloton fietst daarna twee grote rondes door de gemeente Westerveld. Bij terugkeer in Dwingeloo, fietsen de vrouwen nog een aantal rondes Dwingeloo-Lhee-Dwingeloo om vervolgens op de Drift te finishen.

Reuring

Dat het vrouwenpeloton dit jaar twee tussensprints maakt in Havelte, is te danken aan een aantal Havelter ondernemers. Die staken vorig jaar de koppen bij elkaar om voor meer ‘reuring’ in het dorp te zorgen. Volgens Peter Pels, voorzitter van de Havelter Ondernemers Club en stichting ROAHH (Recreatieondernemers aan het Holtingerveld), past een activiteit als de internationale dameswielerronde daar prima bij. ‘Zie het maar als de opening van het nieuwe toeristenseizoen’, zegt Pels enthousiast. Het idee om de wielerronde ook naar Havelte te halen, ontstond vorig jaar. ‘Waarom kan het in Dwingeloo wel, en Havelte niet’, zo vroeg men zich in de Parel van Drenthe af.

Een aantal ondernemers zette de schouders onder het idee. Er werd contact gezocht met Femmy van Issum, organisator van de Ronde van Drenthe. Toen ook die positief reageerde, konden de plannen verder uitgewerkt worden.’ In de voorbije maanden is het programma in elkaar draait. Iets dat Pels is opgevallen, is dat veel zo niet alles in de wielerwereld draait om geld. ‘Heel bijzonder inderdaad. Zo moet er voor elk sprintje betaald worden en ook zelf voor het uitreiken van de prijzen. Gelukkig hebben wij een aantal ondernemers bereid gevonden om ons bij te staan. Daardoor kunnen we de dames uit het wielerpeloton donderdag in Havelte ‘ff laten rammen in Havelte’.

Twee sprints

Het wielerspektakel concentreert zich donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur rondom de Brink bij eetcafé t Knooppunt. Daar vindt twee keer een tussensprint plaats. ‘Wij hebben de Havelter ondernemers uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op de Brink hebben wij een plaats gecreëerd waar iedereen het goed kan zien.’ Pels verwacht de eerste sprint iets voor half drie. ‘De wielrensters vertrekken uit Dwingeloo en gaan via Diever en Vledder richting Wapserveen. Eenmaal in Havelte trekken ze vanuit de richting van Hoffmann’s Vertellingen in de Dorpsstraat een sprint. Het peloton rijdt daarna via het Piet Soerplein naar Uffelte om ruim een uur later in Havelte nog een keer een tussensprint aan te trekken.’

Door Arjan Jonkers