Aftrap zeventig jaar bevrijding Steenwijk

​Een bijzondere bijeenkomst in park Rams Woerthe. Circa honderd leerlingen van de RSG Tromp Meesters kwamen daar donderdag om "te ervaren wat vrijheid is".

Bij het bevrijdingsmonument troffen de leerlingen vele mensen die hen daarover iets te vertellen hadden. Dit alles vond plaats in het kader van de start van Cantica Sacra’s project rond The Peacemakers.

Op de bijeenkomst was burgemeester Marja van der Tas aanwezig. Zij sprak openhartig over wat vrijheid voor haar betekende. “Ik ben, zoals de meesten van jullie hier, gelukkig opgegroeid in vrijheid. Ik ken de oorlog alleen van op afstand. En dat hoop ik nog mijn hele leven zo te houden. Ik hoop dat jullie hetzelfde mogen ervaren.” De woorden kwamen zichtbaar aan bij de aanwezigen.

Kick-off

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Steenwijker kamerkoor Cantica Sacra. Traditioneel geeft het koor elk jaar een voorjaarsconcert, maar nu wilde ze meer doen dan alleen het concert. "Op 25 april voeren we een werk van Karl Jenkins uit, genaamd The Peacemakers. “Dat werk heeft ons aan het denken gezet," vertelt Christa de Vries-Vingerling, voorzitter van het koor. "We beseften ons dat we het niet slechts bij een concert moesten houden. Want de boodschap van vrijheid willen we uitdragen. En dus kwam er een samenwerking met de RSG Tromp Meesters, werd er een lesbrief geschreven en werd deze kick-off georganiseerd.”

Vlaggetjes

Hoogtepunt was de uitreiking van vlaggetjes aan de burgemeester. Op die vlaggetjes hebben de leerlingen spreuken en teksten geschreven rondom het thema 70 jaar bevrijding en het leven in vrijheid. De vlaggetjes gaan onderdeel vormen van de tentoonstelling ‘70 Jaar Bevrijding’ die te zien zal zijn in het gemeentehuis van 14 april tot en met 5 mei. Vervolgens werden door de leerlingen vredesduiven opgelaten.

Vrijheidsconcert voor iedereen

Een andere manier waarop het koor de boodschap van vrijheid voor iedereen toegankelijk wil maken is met het concept van de gesponsorde stoelen. “Een principe dat is afgekeken van koffiebars in Napels,” vertelt De Vries. “Iemand bestelt behalve een koffie voor zichzelf ook een zogeheten 'gereserveerde koffie'.” Die koffie is vervolgens bestemd voor een minder bedeelde. Zo gaat dat ook met de kaarten voor het concert. "We bieden bedrijven de mogelijkheid om een x aantal kaarten te kopen, zodat ook voor mensen voor wie het concert te duur is het toch mogelijk wordt om een bezoek te brengen aan het concert. "

Voor het toekennen van de gesponsorde kaarten is onder andere samenwerking gezocht met de plaatselijke voedselbank en verschillende diaconieën.

The Peacemakers

The Peacemakers is een eerbetoon aan alle mensen die waar dan ook ter wereld ooit hun leven verloren in gewapende conflicten. Het werk is opgebouwd uit  zeventien verschillende delen die allen zijn gebaseerd op veelzeggende woorden van mensen voor wie vrede geen vanzelfsprekendheid was. In de muziek komen beroemde uitspraken van onder meer Nelson Mandela, Moeder Teresa, Martin Luther King en Anne Frank voorbij.

 

The Peacemakers wordt door Cantica Sacra op 25 april 20.15 uur uitgevoerd in de Grote Kerk te Steenwijk.