Hoge opkomst laat zien: waterschap leeft!

Meppel - De VVD is de grote winnaar geworden bij de verkiezingen voor het algemeen bestuur van waterschap Reest en Wieden. De partij behaalde ruim achttien procent van de stemmen en kwam daarmee op drie zetels.

 Daarin zit een restzetel. Ook de ChristenUnie profiteerde van de verdeling van de twee restzetels. De CU van Remmie Winters uit Eesveen kreeg de tweede te pakken en kwam zijn grote verrassing en vreugde op twee zetels. 'Daar zijn we heel erg dankbaar voor,' aldus de reactie van Winters na de bekendmaking van de uitslag donderdagmiddag op het Waterschapshuis op Blankenstein in Meppel. Hij wordt voortaan terzijde gestaan door Betty Poutsma-Jansen uit Hoogeveen.
Mark Strolenberg, lijsttrekker van de VVD, is van mening dat de duidelijke koers van zijn partij gericht op lagere lasten is overgekomen bij de kiezers. 'Henk Brink heeft het voor de VVD goed gedaan bij de provinciale verkiezingen waar de VVD de grootste partij is geworden. Wij sluiten daar met drie zetels heel mooi bij aan. Na een heel vervelende periode in de partij met incidenten krijgen we nu alleen maar positieve geluiden,' lachte Mark Strolenberg.
Ook de Algemene Waterschapspartij met lijsttrekker Arja Doornbos mag zich winnaar noemen. Deze partij ging van één naar twee zetels. De winst kwam volgens haar mede tot stand door de goede contacten met lokale partijen en hun kandidaten op de lijst.
Er liep nog een winnaar stralend rond: Frans Bergwerf uit Beilen van 50Plus die een zetel had weten te bemachtigen. Hij had donderdag nog een prijs gewonnen: hij is uitgeroepen tot meest invloedrijke politicus in Drenthe op social media.

Fusie

Na de fusie met Groot Salland moeten de fusiepartners zetels inleveren. Uitgerekend is dat Reest en Wieden naast de geborgde bestuurszetels acht zetels voor het algemeen bestuur levert: het CDA en de VVD ieder twee, Water Natuurlijk, PvdA, ChristenUnie en Algemene Waterschapspartij ieder één.
Het CDA bleef met 21,1 procent de grootste partij, maar moest wel een zetel inleveren. Water Natuurlijk verloor een zetel en kwam op drie uit. De PvdA bleef op twee zetels staan. Werk en Water deed niet meer aan de verkiezingen deel en liet een electoraal erfgoed achter van drie zetels.
Naast de geborgde zetels voor onder meer de agrarische sector en de bedrijven mochten de deelnemende partijen in totaal vijftien zetels voor het algemeen bestuur verdelen. De agrarische fractie onbebouwd is nu met vier geborgde zetels nu de grootste en neemt bij de formatie van een nieuw dagelijks bestuur het initiatief. Het is gebruikelijk dat de partij die van de kiezers de meeste stemmen heeft gekregen zich bij de formatie aansluit. Zo gebeurde dat ook zes jaar geleden.

Grote opkomst

Dijkgraaf Marga Kool maakte in een goed bezette kantine van het waterschap de voorlopige uitslag bekend. De voorkeurstemmen komen pas maandag naar buiten. Ze zei zeer verheugd te zijn op de grote opkomst. Deze is gestegen van 29,4 naar 49,4 procent. In vergelijking met de opkomst voor de provinciale verkiezingen in Drenthe - opkomstpercentage 50,9 procent - en Overijssel - 49,8 procent - zit daar nauwelijks nog verschil tussen. Als je de kiezer tegemoet komt bijvoorbeeld door de waterschapsverkiezingen te laten samenvallen met de provinciale dan zie je dat terug in de opkomst, constateerde Marga Kool. 'Je kunt niet meer zeggen dat het waterschap niet leeft.'
De opkomst schommelde tussen 44,3 procent in Hoogeveen, 47,1 in Zwartewaterland, 49,1 procent in Meppel, 49,9 in Steenwijkerland, 51 procent in Midden-Drenthe, 52,5 in Staphorst, 53,7 in Westerveld en 54,6 in De Wolden.