Ondernemend: Bankdirecteur verwacht afvloeiing van tientallen medewerkers

De Schiphorst - Er komt een nieuw bedrijventerrein bij Staphorst en er zullen nog tientallen medewerkers afvloeien bij de Rabobank. Dat zijn enkele nieuwtjes die onthuld worden in het TV-programma Ondernemend.

Burgemeester Joop Alssema van Staphorst, directievoorzitter Johan Hutten van de Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland en de Meppeler wethouder Roelof Pieter Koning zijn de gasten van het regionale tv-programma Ondernemend.

Rabobank

De voorbereiding van de fusie van de Rabobanken Meppel-Steenwijkerland en Staphorst-Rouveen begon al in het najaar van 2013. De twee banken fuseerden op 1 juni 2014. Op 23 juni werden ook de boekhoudingen in elkaar geschoven en ontstond een bank.

Directievoorzitter Johan Hutten: 'Sinds 2008 wordt er anders gekeken naar de financiële sector. Zaken zijn niet goed gegaan. Het verdienmodel is een punt van aandacht. Er moet worden bezuinigd en de bank heeft in verband met de technische ontwikkelingen een ander soort medewerkers nodig. De bank had ruim 200 medewerkers en heeft er nu nog 190. In de loop van de tijd zullen nog enkele tientallen medewerkers moeten afvloeien.' 

Toch zal het niet zo snel gaan. 'Je kunt wel medewerkers weghalen maar de markt moet ook zover zijn. Klanten moeten de overgang naar nieuwe technologie wel kunnen volgen.', aldus Hutten. 'De ambitie is om er voor te zorgen dat de klant de aandacht krijgt die bij hem past. Daarom is er ook een nieuw kantoor in Vollenhove ingericht.'

Staphorst doet het economisch goed

De concentratie van de Rabobank zorgt voor een leegstaand kantoor in Staphorst. 'Dat is pijnlijk.' zegt Burgemeester Joop Alssema. Ondanks dat banenverlies doet de gemeente het economisch goed. Dat komt volgens Alssema door de gedrevenheid en het arbeidsethos van de bevolking en de gunstige ligging aan de A28.

Het nieuwe 19 hectare grote bedrijventerrein, dat enkele jaren geleden werd ontwikkeld, is al bijna helemaal vol. Er is nog drie hectare beschikbaar. Daarom komt er een nieuw bedrijventerrein van 15 hectare aan de oostzijde van de spoorlijn. Voor het nieuwe terrein is al belangstelling.

Overleg over haven Meppel

Voor de economische ontwikkeling van Meppel is onder andere de haven van belang. De gemeente is echter afhankelijk van Staphorst bij de uitbreiding van die haven. Wethouder Roelof Pieter Koning is vol vertrouwen: 'Er zijn al gesprekken geweest tussen de volledige colleges van Staphorst en Meppel. Ook de werkgevers overleggen regelmatig. Er is volop verwevenheid. We moeten over de bestuurlijke grenzen heenkijken.'

De muzikale bijdrage in het tv-programma is van het zangduo Tim Kamphuis (gitaar) en Rosan Sessink (piano). Zij studeren aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. De maandelijkse column wordt uitgesproken door advocaat Lomme van der Veer.

Ondernemend wordt zaterdag en zondag om 13.00 uur op het kanaal van RTV Meppel uitgezonden en op de oneven uren herhaald.

Bekijk de aflevering hier: