Steenwijkerland viert 70 jaar bevrijding

Steenwijk/regio - Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Ook in Steenwijkerland wordt dat op allerlei manieren bij stilgestaan.

12 april: Kerkdienst PKN

Speciale kerkdienst met als thema 70 Jaar leven in vrijheid. Burgemeester Marja van der Tas houdt een toespraak.

13 april: Vlaggen voor bevrijding Steenwijkerland

In de periode van 11 tot en met 15 april 1945 is Steenwijkerland bevrijd. Tijdens 1 vlagdag voor de hele gemeente Steenwijkerland, namelijk op 13 april 2015, mag de Nederlandse vlag in top gehesen worden tussen zonsopgang en -ondergang. Op die dag hangt de Nederlandse vlag ook bij en aan gemeentelijke gebouwen in Steenwijkerland.

14 april: Opening tentoonstelling 70 jaar Bevrijding Steenwijkerland

De tentoonstelling bestaat uit archiefstukken en voorwerpen over de bevrijding van Steenwijkerland en tekeningen, kunstwerken en teksten van scholieren in Steenwijkerland. Deze archiefstukken en voorwerpen zijn voor een groot deel afkomstig van de heer Klaas Verbeek. De heer Verbeek heeft een aantal jaren geleden een interessante collectie oorlogsdocumentatie overgedragen aan het gemeentearchief. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 5 mei 2015 tijdens openingstijden van het gemeentehuis.

16 april: Herdenking Sjoa

Het is in 2015 70 jaar na de bevrijding en daarmee ook na de Sjoa/Holocaust. 16 april is voor de Joodse gemeenschap de datum waarop men de Sjoa herdenkt (Jom Hashoah). Om 20.00 uur verzamelen bij Gedenkteken Joodse Steenwijkers, Gasthuislaan in Steenwijk. Vervolgens vindt de rest van het programma in villa Rams Woerthe plaats:

  • Toespraak door burgemeester Marja van der Tas
  • Oplezen namen omgekomen Joodse burgers van Steenwijk
  • Kaddisjgebed door chazan van Zwolle
  • Korte overdenking ter nagedachtenis aan zes miljoen slachtoffers Sjoa 
  • Persoonlijke herinneringen aan familie Vrieslander door Adriaan Meij
  • Wat is overgebleven van Joods Steenwijk? Door Harma Prinsen
  • Informatie over leggen van herinneringsstenen in Steenwijk, door bestuurslid stichting Stolpersteine Steenwijk
  • 21.00 uur: Sluiting

23 april: Lezing over WOII / bevrijding Stad Vollenhove op 15 april 1945

De lezing wordt gegeven door Henk van Heerde. Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Locatie: CHC, Bisschopstraat 36 te Vollenhove. Zie www.chcvollenhove.nl

25 april: Concert Cantica Sacra: Karl Jenkins’ the Peacemakers

Speciaal concert ter gelegenheid van 70 jaar vrijheid.

4 mei: Requiem van Fauré door de Chr. Oratoriumvereniging

Voorafgaand aan de 4 mei herdenking in Steenwijk treedt dit koor op. Aanvang: 18.45 uur. Locatie: Kleine Kerk in Steenwijk. De toegang is gratis. Zie www.covsteenwijk.nl.

4 mei: Herdenkingen op diverse locaties in Steenwijkerland

De programma's van de 4 mei herdenkingen in Steenwijkerland.

5 mei: Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival start met de aankomst van de bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen. Aanvang: 12.00 uur. Locatie: Markt in Steenwijk.

Op 5 mei haalt een groep hardlopers het bevrijdingsvuur op uit Wageningen. Hardlopers die mee willen lopen kunnen zich tot uiterlijk 25 april aanmelden bij Grietje Boxum via de mail: grietje.boxum@steenwijkerland.nl.

Het vuur komt om ongeveer 12.00 uur aan op de Markt in Steenwijk. Dit is tevens het startsein van het Bevrijdingsfestival in Steenwijk. Scholieren die het laatste stuk van de route mee willen lopen, kunnen zich om 11.30 uur verzamelen op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Aanmelden hiervoor kan door uiterlijk 30 april een e-mail te sturen naar representatie@steenwijkerland.nl. De groep loopt dan met het bevrijdingsvuur naar de Markt. Daar worden zij opgewacht door onder andere de burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas en speaker Jannes Mulder.