Jeugdbescherming faalde in begeleiding gezin vermoorde vrouw

Steenwijk - De hulpverlening aan het gezin van Jeanilet Aniceta uit Steenwijk was onvoldoende. Die conclusie trekt de Inspectie Jeugdzorg in een vandaag gepubliceerd rapport.

In een onderzoek heeft de Inspectie Jeugdzorg zich gericht op de vraag of de hulpverlening aan het gezin vanaf het najaar van 2012 voldoende gericht was op een veilige en gezonde ontwikkeling van de vier kinderen. Daarnaast hebben de inspecties onderzocht of de crisisinterventie in mei 2014 voldoende gericht was op de veiligheid van de kinderen en de beide ouders.

Kinderen onvoldoende beschermd

Volgens de inspectie hebben de kinderen van de afdeling jeugdbescherming van Bureau Jeugdzorg Overijssel niet de hulpverlening gekregen die zij nodig hadden om zich onbedreigd te kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn de kinderen onvoldoende beschermd tegen gevaren die hun ontwikkeling bedreigen.

De hulpverlening van jeugdhulporganisatie Vitree heeft zich vooral gericht op moeder en op een van de kinderen. Deze hulpverlening heeft matig bijgedragen aan de ontwikkeling en de veiligheid van de kinderen, zo oordeelt de inspectie. In een reactie laat Vitree weten dat er hulporganisatie met name beter onderling moeten afstemmen als het gaat om de veiligheid van kinderen.

Crisisinterventie volgens de regels

Tijdens de crisisinterventie in mei 2014 hebben de politie, het Steunpunt Huiselijke Geweld en het crisisinterventieteam van Bureau Jeugdzorg Overijssel volledig gewerkt volgens bestaande wetgeving, protocollen en afspraken. Daarnaast is tijdig en volledig informatie verzameld en uitgewisseld door de betrokken professionals.

De Inspectie Jeugdzorg vindt dat Jeugdbescherming Overijssel en Vitree naar aanleiding van het gebeurde in Steenwijk verbetermaatregelen doorvoeren. Jeugdbescherming Overijssel heeft een plan van aanpak ingediend. Over een half jaar moet de Jeugdbescherming met een interne audit toetsen of de nodige verbeteringen hebben plaatsgevonden. Daarnaast gaat de Inspectie Jeugdzorg op een onverwacht moment toetsen of dat inderdaad gebeurd is.

De verbetermaatregelen die Vitree doorvoert zullen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een regulier bezoek worden getoetst

De 33-jarige Jeanilet Aniceta uit Steenwijk wordt in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 mei met geweld om het leven gebracht. Een 33-jarige man uit Steenwijk, de partner van de vrouw, wordt diezelfde nacht opgepakt. Hij is uiteindelijk veroordeeld tot 10 jaar een TBS.

Lees het volledige rapport van de inspectie hier.