Stadsmuseum komt met tentoonstelling over Trijn Aukes-Boer

Steenwijk - Heel wat vrouwen uit Steenwijk en wijde omgeving hebben ooit naailes gehad van Trijn Aukes-Boer, of hebben hun trouwjurk door haar laten maken.

Zij kunnen vanaf 7 mei een hoop herinneringen ophalen in het Stadsmuseum, waar een complete expositie gewijd is aan deze ondernemende vrouw.

Haar drie kinderen zijn nauw betrokken geweest bij de organisatie hiervan en oudste zoon Leo (69) heeft een boekje geschreven over het leven van zijn moeder, verlevendigd met veel illustraties.

Trijn begon als 18-jarige in de jaren 30 haar naailespraktijk in het ouderlijk huis in Dwingeloo. Na de oorlog verhuisde ze met haar echtgenoot Thomas naar Steenwijk, waar ze tot het eind van de jaren zestig naailes bleef geven. In 2009 overleed ze op 92-jarige leeftijd. ‘Onze moeder was echt een voorbeeld van een onderneemster, voor, tijdens en na de oorlog’, zegt dochter Coosje (71). ‘Voor en na de oorlog waren er niet zoveel vrouwelijke ondernemers’.

Elfstedentocht

Zij weet niet beter of haar moeder was aan het werk. ‘Dat vonden wij heel gewoon, ze zat niet klaar met de thee om vier uur.’Trijn had een ‘meisje voor dag en nacht’ in dienst voor de kinderen. Terwijl ze haar handen vol had met haar eigen bedrijf, had Trijn ook nog tijd voor andere activiteiten. Zo was ze in 1948 mede-oprichtster van de plaatselijke afdeling van de Bond van Plattelandsvrouwen en schaatste  in 1940 de Elfstedentocht. Zij zorgde ervoor dat er ‘s avonds werd vergaderd in plaats van overdag, zodat werkende vrouwen ook de bijeenkomsten konden bijwonen.

Blikvanger

‘Onze opa en oma waren ook heel actieve, ondernemende mensen, dus moeder is van huis uit enorm gestimuleerd’, vertelt zoon Leo. Opa en oma dreven in Dwingeloo een pension en een kruidenierswinkel. Oma was de drijvende kracht achter het familiebedrijf en waarschijnlijk voor Trijn ook een voorbeeld van een geëmancipeerde vrouw.

Oranje trouwjurk

In Dwingeloo waren destijds maar drie huizen met stromend water: het huis van de burgemeester, Hotel Wesseling en Pensioen L.C. Boer, waar gasten uit het hele land naar toe kwamen. Blikvanger van de tentoonstelling is de zelfgemaakte (oranje!) trouwjurk van Trijn, maar er is meer te zien wat voor velen een feest der herkenning zal zijn: de patronen, verschillende foto’s waarop oud-leerlingen te zien zijn, herinneringen aan de in 1953 gehouden modeshow, diverse patronen en haar attributen als vingerhoedjes, stoffen en spelden, en haar Singer naaimachine. Trijn gooide nooit wat weg, dus alles is bewaard tot kasboekjes en rekeningen aan toe. In 1949 mocht Trijn haar bedrijf ‘Modevakschool’ noemen en mocht ze zelf ook leerlingen voor het examen opleiden.

Emancipatie

Het gezin woonde achtereenvolgens aan de Oosterstraat, de Emmastraat en de Willem de Zwijgerstraat, waar Trijn en Thomas hun eigen woning bouwden, met een apart leslokaal aan de achterkant. Van heinde en verre kwamen de leerlingen op de fiets naar Steenwijk van de Noordoostpolder tot Friesland en ver in Drenthe. Je eigen kleding kunnen maken hoorde een beetje bij het tijdsbeeld. Trijntje zag haar werk als een vorm van emancipatie, scholing, goede smaak en modebewustzijn.

Op donderdag 7 mei om 19.00 uur, zal Coosje van Dijkhuizen-Aukes de expositie openen. De expositie is te bezoeken van 8 mei tot en met 12 september 2015. Voor de openingstijden: 
www.stadsmuseum.nl