Ex-directeur Rendo wil ‘peperduur huis’ niet kwijt

Assen/Meppel – De van miljoenenfraude verdachte ex-directeur van energiebedrijf Rendo kan zijn hypotheek niet meer betalen.

Stéphan V. uit Meppel stapte daarom maandag naar de rechter en eiste dat het beslag, dat Rendo op een van zijn bankrekeningen heeft gelegd, er deels af gaat, zodat hij de vaste lasten weer kan betalen.

V. werd in december 2012 aangehouden op verdenking van fraude bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk. Ook twee mededirecteuren Bert H. en Richard W. worden daarvan verdacht. Het trio is nog dezelfde maand ontslagen. Het energiebedrijf stelt 29 miljoen euro schade te hebben geleden door de fraude.

Na zijn aanhouding legden het Openbaar Ministerie en Rendo beslag op onder meer de bankrekeningen en de kapitale villa van V. aan de rand van Meppel. Op die manier hoopt Rendo nog wat van de schade op V. te kunnen verhalen.

In november stapte hij ook al naar de rechter. Toen met de eis dat het Openbaar Ministerie het beslag van één rekening gedeeltelijk moest opheffen, zodat hij zijn hypotheek zou kunnen betalen. De rechtbank stelde hem in het gelijk: ze vond het belang van V. en zijn gezin met vijf kinderen zwaarder wegen dan dat van het OM.

Maar nog vóór de rechtbank uitspraak had gedaan, legde Rendo beslag op dezelfde rekening. Daardoor kan V. nog steeds niet zijn lasten betalen. Inmiddels heeft hij volgens zijn advocaat negen maanden betalingsachterstand op de hypotheek en is de kans groot dat de bank binnenkort besluit het huis te veilen en de ex-directeur failliet gaat.

Volgens Rendo leeft V. simpelweg boven zijn stand door in de villa met een waarde van meer dan een miljoen euro te blijven wonen. Zijn gezin heeft een maandinkomen van 3700 euro, maar de maandelijkse lasten bedragen zo’n 6000, waarvan de helft opgaat aan hypotheek. Toch denkt V. er niet over zijn huis te verkopen, omdat het is ingericht op zijn jongste zoon die meervoudig gehandicapt is. In luxe leven doet hij ook niet, zegt hij. 

'De vraag is of het nog reëel is er te blijven wonen. Het is een peperduur huis', reageerde de rechter. 'U moet beseffen dat uw situatie is veranderd. U had een prachtbaan, de bomen groeiden tot in de hemel. Dat is niet meer zo. U bent verdachte in een strafzaak, heeft geen baan meer. En die schuldeiser, Rendo, gaat niet aan de kant.'

V. ontkent dat hij fraude heeft gepleegd. 'Ik voel me onrechtvaardig behandeld door Rendo', aldus V. De strafzaak tegen hem en de andere ex-directeuren begint naar verwachting eind dit jaar.

Op 29 mei doet de rechter uitspraak.