'Locomotion’ pand getroffen door hevige brand (filmpje)

Steenwijk – Het ‘Locomotion’ pand aan de Oosterpoort is afgelopen nacht door brand verwoest. Inmiddels is begonnen met de sloop van de restanten van het pand.

In verband met de sloop en de nabluswerkzaamheden zijn de parkeerplaats en de weg tijdelijk voor het verkeer afgesloten.

De brandweer rukte vannacht met groot materieel uit om de uitslaande brand te lijf te gaan. De brandweer van Steenwijk kreeg hulp van korpsen uit onder andere Giethoorn, Havelte, Vledder en Zwolle.

Het pand staat al jaren leeg, er was niemand binnen toen omstreeks half drie vannacht de brand uitbrak. De diverse omwonenden hebben allen uit voorzorg hun woningen verlaten.

Buren waarschuwen

De brand werd ontdekt door horeca-ondernemer Jan Ebink. ‘Ik kwam de rookruimte van de Carambar uit en rook toen een wel heel sterke brandlucht. Ik heb de brandweer gebeld en ben direct overal bij de buren gaan aanbellen. De meeste mensen lagen natuurlijk te slapen op dat tijdstip.’

Ook fietsenmaker Hoogma ging bij mensen langs om ze te waarschuwen.

De Chinese buren van het Chinees Restaurant Fong Shou wisten zichzelf ook snel in veiligheid te brengen. ‘We hebben snel jassen en schoenen aangeschoten en zijn naar buiten gegaan’. Hun pand lijkt gespaard te blijven, maar heeft wel te kampen met flinke waterschade. De naastgelegen panden – aan de andere kant is een kantoorpand gevestigd - worden nat gehouden om overslaan van de brand te voorkomen.

Een jong stel dat boven café De Boekanier woont werd gealarmeerd door hun attente buren. ‘We voelden de warmte van de brand en roken het toen ook direct’, vertelt bewoner Joshua Huisman. ‘Wij lagen gewoon te slapen… dan moet je snel schakelen. Wat doe je dan? Je pakt zo snel mogelijk wat belangrijke spullen en gaat naar buiten.’

De discotheek aan de Stationsstraat in Steenwijk is gesloten sinds juli 2007. Anderhalf jaar later hebben Jan en Ina Ebink nog even geprobeerd oude tijden te laten herleven. Inmiddels is Dirk Arnauts eigenaar. Hij was van plan de horecafunctie van Loco weer nieuw leven in te blazen, zij het op een andere manier dan vroeger.

Hout

Veel mensen namen vannacht een kijkje bij de uitslaande brand. Een vier verdiepingen groot pand, voornamelijk van hout, is dus zeer brandbaar. Het dak was in een uur tijd al helemaal uitgebrand. ‘Het is wel heel angstig’, zegt Jan Ebink. ‘Het is zo dichtbij… maar het allerbelangrijkste was dat we er snel bij waren en dat alle omwonenden snel naar buiten konden.’

Het duurde een paar uur voordat de brand was geblust, tegen half zeven in de ochtend. De Rendo had voor de zekerheid van de gasaansluitingen van het pand en de naastgelegen panden afgesloten. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten de resterende delen van het pand te slopen.

Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet bekend. De brandweer doet nu een buurtonderzoek om de oorzaak proberen te achterhalen.