‘Het is eigenlijk één groot tentamen in een gymzaal’

Meppel / Steenwijk - De eindexamens zijn 11 mei begonnen. In het hele land doen dit jaar ruim 206.000 scholieren examen.

De havo trapte af met economie, vwo met Nederlands en vmbo met Nask (Natuur-scheikunde). Het is de eerste keer dat eindexamens worden afgenomen in het nieuwe Onderwijspark Ezinge in Meppel.

Met dit prachtige weer is het maken van een examen ongeveer het laatste waar iemand op zit te wachten, maar toch zien Dennis van der Veen en Jitske van Luit van Stad en Esch in Meppel er tamelijk tevreden uit na afloop.
‘Het is eigenlijk niets meer dan één groot tentamen in een gymzaal,’ zegt Dennis luchtig over zijn examen economie. Ook wanneer er later wordt gediscussieerd over een vraag over tandartskosten en belastbare inkomens maakt hij een ontspannen indruk, een vraag meer of minder goed lijkt niet te deren. ‘De hulp van klasgenoten is wel handig. Als de één iets niet snapt dan legt de ander het wel uit.’

Trainingen

Ook Jitske denkt goed genoeg gescoord te hebben op haar examen Nederlands, en dat terwijl ze de dagen voor haar examen niet eens heel intensief geleerd heeft. ‘We beginnen een paar weken van tevoren al met examentrainingen in de klas. Verder kun je dan het beste examens oefenen uit de voorgaande jaren, maar echt leren heeft niet veel zin,’ laat ze weten in het zonnetje voor het schoolgebouw. Voor Nederlands werd dit jaar voor het eerst een nieuw examenformat ontwikkeld.

Bij Jasper Bosma en Winne Meijer is de opluchting na hun eerste examen beter van het gezicht te lezen. ‘Het ging redelijk goed. Ik denk wel dat ik tegen dit examen economie het meeste opkeek,’ zegt Winne. ‘Het is leerstof verspreid over een aantal boekjes en dat is toch wel veel,’ vervolgt hij. ‘Ik kijk vooral op tegen geschiedenis,’ vertelt Jasper. ‘We krijgen dit jaar vragen over de hele geschiedenis en maar een paar onderwerpen worden extra uitgelicht. Dus je moet eigenlijk over alles wel iets weten.’

Hoewel de eerste examens pas net achter de rug zijn wordt er al reikhalzend uitgekeken naar de weken van vrijheid na de examens. ‘Ik ga gelijk drie keer op vakantie.
Dan ben ik straks zes weken van huis als je het bij elkaar optelt. Maar daar is natuurlijk hard voor gewerkt,’ zegt Dennis.

New York

‘Ik ga eerst naar New York en later ga ik nog met mijn vriendin weg,’ vertelt Jasper.  Voordat het zover is, moet er nog hard gestudeerd worden. Op 27 mei is het laatste officiële examen. Ongeveer twee weken daarna worden de uitslagen bekend gemaakt. Na de uitslagen is er voor de mensen die niet voldoende hebben gescoord nog kans voor een herexamen. Deze week staan voor vmbo nog Frans en Nederlands op het programma, voor havo kunst, Nederlands, Duits en Biologie en vwo Tehatex, M&O, kunst en wiskunde.

Door: Wouter van Dijk