Examen wiskunde een opluchting

Meppel - De woensdag, 13 mei, staat voor het vmbo in het teken van Nederlands, voor havo staan Duits en Biologie op het programma en voor vwo kunst en wiskunde.

Net na half vijf stiefelen de laatste examenkandidaten van die dag vanuit de examenzaal de aula van Dingstede in.

Aan een tafeltje zit een groepje jongens de gemaakte examens te bespreken en afgaande op de gebruikte krachttermen heeft niet iedereen het beoogde resultaat ook daadwerkelijk behaald.

Rustiger zijn Kristi Bergman en Marlot Niemeijer. Met de rekenmachine nog in de hand vertellen ze over het net gemaakte wiskunde examen. ‘Het ging best goed, eindelijk,’ begint Kristi. ‘Ik heb echt geen goed gevoel over mijn eerdere examens, dus ik ben blij dat deze wel goed ging,’ vervolgt ze. 

Klachten

Vooral het examen Nederlands ligt onder vuur bij de vwo’ers. Inmiddels staat de teller van het aantal klachten over het examen bij LAKS op meer dan 21.000. Govert Schilling, een van de schrijvers van de teksten die gebruikt werden bij het examen, laat zelfs via een bericht op Twitter weten dat één van de vragen niet helemaal goed is gesteld.

Ondanks de wat tegenvallende eerste examens maken de dames zich nog niet heel veel zorgen. ‘We zijn allebei met goede cijfers het examen ingestapt. Nu moeten we er alleen nog voor zorgen dat onze cijfers gemiddeld hoger zijn dan een 5.5,’ zegt Marlot. Sinds 2013 is een gemiddelde van ten minste een 5.5 op alle examencijfers benodigd om te slagen.

Spanning

Met de spanning valt het dus mee. ‘Ik ben niet echt zenuwachtig, behalve op het moment dat we de zaal inlopen. Dan is het even focussen, maar de spanning verdwijnt dan wel,’ zegt Kristi. Een reden daarvoor is ook de voorbereiding vanuit school. ‘De stof die we moeten leren voor het examen hebben we ook al een keer moeten leren voor eerdere tentamens.’

Na afloop van de examens gaan de twee gelijk op vakantie naar Sunny Beach in Bulgarije, maar dankzij een strakke planning zorgen ze dat ze wel op tijd terug zijn voor mogelijke herkansingen. ‘Ik denk wel dat ik mijn slechte cijfers wil herkansen. Dan kom ik toch wat beter binnen bij mijn studie Internationale Betrekkingen en Organisatie volgend jaar,’ zegt Marlot.