Gewoon weer school na de examens

Meppel - Na een lang weekend vanwege Hemelvaartsdag zijn maandag de examens weer hervat. De vwo’ers maakten geschiedenis en natuurkunde, de havisten geschiedenis en Frans en de vmbo’ers geschiedenis en Engels.

Op Terra VMBO Meppel hebben Laura Bloemert, Merel Kinkelaar, Kyra Jonkers en Jelle Troostheide net het Engelse examen achter de rug, bestaande uit twaalf leesteksten met bijbehorende vragen en een schrijfopdracht. ‘Best wel makkelijk,’ vindt Kyra, die eigenlijk meer moeite had met Nederlands.

Tijdens de voorbereiding zijn de vragen uit examens van voorgaande jaren een belangrijk middel. Via deze weg is goed te peilen hoe de vraagstelling is en wat voor teksten te verwachten zijn. Wat ook meer in opkomst is, zijn de zogenaamde podcasts: door docenten ingesproken uitleg over de examenonderwerpen. ‘Filmpjes op YouTube hebben mij veel geholpen. Vooral de Engels gesproken vlogs hebben mij geholpen bij dit examen. Ze praten wel snel, maar zo leer je er veel van,’ zegt Jelle.

Praktijkexamen

Bijzonder voor deze leerlingen was het examen Landbouw. In drie dagen tijd konden ze door middel van verschillende opdrachten het praktijkexamen afleggen. ‘De eerste dag moesten we op school informatie opzoeken over bijen en dat later in een nette powerpoint-presentatie laten zien. Maar we moesten bijvoorbeeld ook een vruchtensaus kunnen koken en aan een cavia kunnen zien of hij gezond is,’ zegt Merel.

Waar de meeste examenkandidaten na het maken van de laatste examens aan hun welverdiende vakantie beginnen, moeten deze leerlingen na de examens gewoon nog een aantal weken naar school. Zij zitten nu in de 3e klas en doen nu alvast een aantal examens, zodat ze dat volgend jaar niet meer hoeven te doen. ‘Ik vind het niet heel erg om straks weer naar school te gaan. Volgens iedereen zit het moeilijkste gedeelte van het jaar er dan wel op,’ zegt Laura. 

De leerrichting die ze volgen is zo ingericht dat ze na vijf jaar Terra verlaten met een MBO-diploma. Ze lopen nu, in het derde jaar, ook al een dag in de week stage in verschillende sectoren. ‘Ik heb stage gelopen op basisschool Het Kompas,’ zegt Laura. ‘Je krijgt zo een heel andere kijk op het onderwijs. Misschien wil ik wel de PABO doen als ik klaar ben hier,’ vervolgt ze. ‘Ik wil het liefst zangeres worden, maar daar heb je eigenlijk geen opleiding voor nodig. Misschien wil ik wel naar het conservatorium, ik weet het nog niet,’ zegt Merel.

Door: Wouter van Dijk