Examen wiskunde is voor scholieren goed te doen

Meppel - Het eindexamen wiskunde is voor veel kandidaten een klassieke angstgegner. De scholieren van Het Greijdanus, voor de gelegenheid uitgeweken naar de Kruiskerk, kijken woensdagmiddag na het examen echter redelijk positief terug op de toets.

‘Drie opdrachten kon ik niet invullen omdat ik het antwoord niet wist, maar verder ging het wel goed’, zegt Floris Huisman, net klaar met zijn wiskunde A. ‘Er was één vraag die moeilijk te begrijpen was, iets met een school en het plannen van PWS-presentaties in lokalen’, vervolgt hij. De havisten door het hele land waren minder te spreken over het examen economie. Van de ruim 35.000 kandidaten hebben 13248 inmiddels een klacht ingediend.

De voorbereidingen voor het examen wiskunde is ook bij de scholieren van het Greijdanus op de inmiddels vaste manier gedaan: het online oefenen van examens uit de voorgaande jaren. De website www.wiskunjeleren.nl verdient hierbij ook een speciale vermelding; op de site staan filmpjes met uitleg over alle onderwerpen van de HAVO, zowel van wiskunde A als B.
Op verschillende examensites wordt ook geopperd om de centrale examens af te schaffen, om er zo voor te zorgen dat de scholieren niet worden afgerekend op een momentopname. ‘’Dat zou wel kunnen, maar dan moeten er wel door het hele land altijd dezelfde toetsen moeten worden gegeven. Iedere docent geeft andere toetsen, en dan zou het op andere scholen misschien makkelijker zijn om hoge cijfers te halen, en dat is niet eerlijk’’, zegt Roan Korterink.

Een afschaffing van alle examens is, gezien het stresslevel van de kandidaten in Meppel en Steenwijk, nog niet noodzakelijk. ‘’Echte spanning voor de examens en de uitslag heb ik niet echt. Je bent je hier het hele jaar op aan het voorbereiden. In principe is het één grote toets voor alles wat je al hebt geleerd op school’’, zegt Floris.

Voor volgend jaar zijn de plannen ook al gemaakt. ‘’Ik ga logistiek en economie studeren in Zwolle’’, vertelt Ronald Kin. Het gebrek aan studiefinanciering is geen probleem. ‘’Mijn ouders betalen mijn studie’’, zegt Ronald. ‘’Bij mij betalen ze alleen het eerste jaar’’, vertelt Floris, die bedrijfskunde gaat studeren in Leeuwarden. ‘’Daarna wordt het wel vol lenen, maar de rente over die lening is zo ontzettend laag dat je het makkelijk af kunt lossen. Bovendien heb je daar heel lang de tijd voor. Dat weerhoudt mij niet om te gaan studeren’’, aldus Floris.

Door: Wouter van Dijk