'Chip chip' cocktail en zeewierhoorntje voor zeiltoeschouwers op MS Zuiderzee

Giethoorn – Ze moesten er weliswaar tot het eind van de middag op wachten, maar toen kwam het er toch nog van: er werd gezeild door de vier verschillende klassen. Enthousiasme alom aan boord van de MS Zuiderzee.

De wind laat het deze tweede dag van de WaterReijk Sail3Daagse aanvankelijk afweten, terwijl op zaterdag - de eerste dag - de zeilomstandigheden juist fantastisch waren.

Toch vindt niet iedereen aan boord van het schip van de familie Keur het erg als er helemaal niet gezeild zou worden:  er bevinden zich enkele wedstrijdzeilers in het gezelschap, maar er is ook een vriendengroep  uit Giethoorn, die er vooral een gezellige dag met elkaar van wil maken. ‘Zeilen is leuk, maar vooral ook om zelf te doen.  Wij komen ook voor het lekkere weer, de heerlijke hapjes en de wijn.’

Walking lunch

De groep laat zich vandaag verrassen door het aangeboden arrangement van chef-kok Martin Kruithof van restaurant De Lindenhof. Hij serveert een zogeheten ‘walking lunch’ aan zijn gasten, met tongstrelende gerechtjes als wasabi en gerookte paling, een zeewierhoorntje met  sesam en een hazelino van ganzenlever en jeneverbes.

Lionel Eleveld en Flip Harmsma van Vinobox presenteren  er  bijpassende wijnen bij en – wat hen betreft – het nieuwe zomerdrankje: Chip Chip. Een extra droge port met tonic en heel veel geschaafd ijs.

Peter Tolsma uit Workum is vandaag aan boord om te fungeren als speaker. Pas rond drieën hoeft hij echt in actie te komen. Hij vertelt tijdens de wedstrijd wetenswaardigheden over de deelnemende 25 tot 30 schepen. Hij is blij dat er toch nog een ronde gevaren wordt (nadat de Olympia jollen voor een valse start hebben gezorgd).

Klik hier voor de uitslagen van de Waterreijk Sail3Daagse.

Nieuw: publieksboei

Wie ook blij zijn dat er toch nog gezeild wordt, zijn de mensen in de publieksboei. Deze ronde boei (een grote ronde rubberboot waarin je staand net over de rand kijkt)is voor het eerst te vinden in Gieterse wateren. Hij biedt plaats aan ongeveer twaalf mensen die vanaf deze plek een fantastisch uitzicht op de wedstrijd hebben. De deelnemende schepen scheren er vaak rakelings langs als ze de boei ronden. De boei wordt deels bezet door ouders van jeugd die meedoet aan de zeilwedstrijden. 'Hartstikke leuk om het vanaf zo’n uniek plekje te bekijken’, vindt een vader.

‘Organisaties van zeilevenementen kunnen deze boei op verzoek lenen van het Watersportverbond’, vertelt Sybren Kingma Boltjes, bestuurslid van Sail Giethoorn. Hij fungeert deze dag als een soort veerpontbaas: met zijn motorvlet tuft hij de hele dag op en er om mensen naar de boei, of andere bestemmingen, te brengen.

Samen een Sail-schilderij maken

Ook aan boord van de MS Zuiderzee is de Gieterse kunstenaar Jan Krikke, vanaf het begin betrokken bij Sail Giethoorn. ‘Ik heb destijds een introductieschilderij gemaakt dat nu bij De Lindenhof aan de muur hangt’, vertelt hij. ‘Martin Kruithof vroeg me om tijdens deze boottrip een schilderij te maken van het Sail evenement van vandaag. ‘ Dat doet hij graag, maar hij heeft  ook een tweede doek meegenomen om de overige aanwezigen creatief te inspireren. Wie wil mag het schildermes ter hand nemen om een steentje bij te dragen aan het acrylschilderij. ‘Leuk om de mensen vandaag zelf ook een beetje aan het werk te zetten’, vindt Krikke. De enige twee jongeren aan boord, Sylvie (11) en Aimée (14), mogen de eerste penseelstreken zetten, waarna nog een tiental mensen zich aan het ‘gemengde technieken’schilderij waagt.  Jan Krikke: ‘Je ziet het direct: er zijn mensen die maar wat aansmeren, en mensen die duidelijk vaker een kwast hebben vastgehouden.’ Kunstzinnig therapeut Astrid Heskamp  uit de omgeving van Meppel bijvoorbeeld is duidelijk ervaren.  De Meppeler ondernemer Jan Bralten laat zich niet kennen en neemt ook ferm de kwast ter hand. Of het er veel mooier van wordt? Over kunst valt niet te discussiëren…  Wethouder Wim Brus van de gemeente Steenwijkerland waagt zich er niet aan. Wel geniet hij van de drukte met alle bootjes op het water. ‘Mooie promotie voor dit gebied.’  

Jaarlijks terugkerend evenement

Martin Kruithof is tevreden over de dag: ‘De mensen aan boord zijn enthousiast. Hopelijk volgend jaar weer. We willen dit zeilevenement elk jaar organiseren, tot de ‘grote’ Sail weer komt in 2018. De bekendheid moet nog verder groeien, zodat mensen weten dat ze in het Pinksterweekeinde hier terecht kunnen voor watersportactiveiten. En door er een culinaire ‘touch’ aan te geven, bieden we de mensen net iets extra’s.’