Het einde is in zicht

Meppel - Het einde van de examens is in zicht. De tweede week is door de VMBO leerlingen afgesloten met dans en Economie, door de havisten met muziek en M&O en door de VWO’ers met Latijn en Maatschappijwetenschappen.

‘’Ik heb al vakantie, eindelijk’’, zegt Melissa Oosterboer opgelucht. Samen met Bettine Werners en Sabine van Geloven zit ze na het examen Economie voor het nieuwe sportcomplex van Stad & Esch. In het sportcomplex worden alle examens afgenomen. Voor Melissa kan de vakantie beginnen, want alleen biologie staat nog op de planning voor VMBO, en dat vak zit niet in haar pakket.

De vakantie komt als geroepen, want economie was een bittere pil. ‘’Het examen was veel te lang. Ik had echt te weinig tijd om alle vragen te kunnen beantwoorden’’, zegt Bettine. ‘’Ik vond hem ook heel moeilijk’’, vult Sabine aan. ‘’Gewoon sommetjes kan ik wel oplossen, maar dit waren vragen waar je echt economisch inzicht voor moet hebben, dat vind ik moeilijk.’’

Ook voor het examen economie is het oefenen van oude examens en het volgen van examentrainingen volgens de dames de beste manier om je voor te bereiden, en zij spreken uit ervaring. ‘’Ik ben vorig jaar gezakt, dus ik wist wel ongeveer wat er zou gaan komen en hoe de examens eruitzien. Toch heb ik me niet heel anders voorbereid dit jaar’’, aldus Melissa.

De drie zijn niet van plan om snel Meppel te verlaten, ook al zijn Melissa en Bettine vorig jaar gezakt. ‘’Ik wil graag verpleegkunde doen na de vakantie, gewoon hier op het Drenthe College.’’, zegt Melissa. ‘’Ik blijf ook in Meppel, ik ga SAW doen. Dat staat voor Sociaal Agogisch Werk. Dat kun je ook wel in Zwolle doen, maar als je nog geen 18 bent mag je nog niet gratis reizen via een studentenreisproduct op je OV-kaart. Dus tot die tijd blijf ik nog hier’’, aldus Sabine.

Voor Melissa en Bettine is, als alles goed gaat, de periode op Stad en Esch afgesloten. Sabine moet maandag alleen nog biologie maken. ‘’Ik heb er wel over nagedacht om te gaan reizen na mijn examens, of aan het werk te gaan als Au Pair ergens, maar ik heb het er met mijn moeder over gehad en zij zegt dat je na zo’n periode in het buitenland al helemaal geen zin meer hebt om te gaan studeren’’, zegt Bettine.

‘’Ik heb getwijfeld of ik een jaartje naar Amerika zou gaan om daar High School te doen. Je komt dan in een gastgezin, en je kunt ook een officieel certificaat halen wat bewijst dat je goed Engels spreekt, maar dat bleek achteraf ook ontzettend duur te zijn, dus ik blijf nog even hier’’, aldus Sabine.