‘Het was diehard leren’

Steenwijk - ‘Is dit voor de klachten van de examens,’ vraagt Reeve, leerlinge van RSG Tromp Meesters te Steenwijk, zich af. ‘O, dan mag je wel wat schrijven over wiskunde,’ vervolgt ze nadat ze erachter is gekomen dat het voor de krant is.

‘Dat examen was heel lastig. Daar heeft echt niemand een goed gevoel over.’ Over het havo examen van management & organisatie van vrijdag is ze meer te spreken. ‘Dat ging wel aardig. De onderwerpen die voorbij kwamen waren herkenbaar. Alles was wel een keer voorbij gekomen in de les of in de lesstof. Dat was bij wiskunde totaal niet het geval.’ De voorbereiding was volgens haar ‘diehard leren.’ ‘Het was meer vanuit onszelf leren dan vanuit school.’

Reeve staat buiten de Meenthe in een groepje van vier meiden, met Aurora, Charlotte en Samantha, die volgend seizoen in de Verenigde Staten gaat verder studeren. Alle vier hebben ze een goed gevoel over het examen. ‘Dit ging best wel aardig,’ zegt Charlotte direct na afloop. Op de vraag wat ze na de examens gaan doen wordt geen seconde over getwijfeld. ‘Vakantie vieren,’ antwoorden ze alle tegelijk.

Biologie

Voor het vmbo zitten de examens er al op, terwijl havo en vwo vandaag de laatste examens krijgen. Gisteren werd voor het vmbo het laatste examen gehouden: biologie. ‘Dat was niet al te moeilijk,’ vertelt Damien Vester van Stad & Esch Diever. Samen met Tristan Kiers en Max Hendriks is hij tevreden over het laatste examen. Geen van de drie hebben problemen ondervonden tijdens het examen. ‘Het waren allemaal algemene vragen,’ zegt Tristan. ‘Er zaten geen vragen in die echt diep over de stof gingen.’ ‘Het viel mee,’ voegt Damien toe.

Rekenmachine

Het enige waar Tristan tegen aan liep was een rekenmachine. ‘Die was ik vergeten. Ik wist niet eens dat we die nodig zouden hebben’ De andere twee hadden er wel één bij zich, maar het verraste ze toch. ‘Je verwacht niet bij biologie een rekenmachine nodig te hebben,’ zegt Damien. Gelukkig voor Tristan blijken er aan het einde van het examen een paar cadeautjes te zitten.

Max: ‘Bij het examen zat een bijlage, maar die hadden we pas aan het einde van het examen nodig. Eigenlijk gingen de laatste tien vragen er pas over, daarvoor hadden we het helemaal niet nodig.’ Tristan reageert dat die vragen ‘vet makkelijk waren.’ ‘In de bijlage stonden teksten. Alle antwoorden voor die vragen stonden in de teksten. Het zijn dus tien gratis punten voor het examen.’