Ook OM acht moord niet bewezen

Steenwijk - Het OM in Leeuwarden heeft in hoger beroep 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging geeist tegen een inmiddels 34-jarige man uit Steenwijk. Volgens het OM bracht hij Jeanilet Aniceta om het leven op 11 mei 2014 in Steenwijk.

De rechtbank veroordeelde de man tot dezelfde straf als die donderdag in hoger beroep is geeist. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richtte zich tegen de vrijspraak van moord.

Geen moord, maar doodslag

 

Grondige bestudering van de stukken, waaronder het vonnis van de rechtbank, en een nieuwe beoordeling van de zaak door de advocaat-generaal, leiden echter tot de conclusie dat ook het OM thans vindt dat verdachte moet worden vrijgesproken van moord. 'In de visie van het OM zijn er wel aanwijzingen voor koelbloedig handelen en daarmee van voorbedachte raad maar zijn die, met inachtneming van de aangescherpte vereisten door de Hoge Raad, onvoldoende om te komen tot een bewezenverklaring van moord.' Wel kan doodslag worden bewezen.

Vier kinderen zonder moeder

De advocaat-generaal vindt dat een lange celstraf recht doet aan de ernst van het feit. 'Een trieste zaak, op moederdag zijn vier kinderen van hun moeder beroofd. Een van de kinderen was hier getuige van. Deze last moeten ze hun verdere leven meedragen, waarbij het des te schrijnender is dat hun vader of stiefvader degene is die dit op zijn geweten heeft.'

Verslaafd aan cannabis

De man is eerder, meerdere keren, veroordeeld voor huiselijk geweld, ook tegen Aniceta. Uit rapportages door een psychiater en psycholoog blijkt dat er sprake is van onder andere een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en wietverslaving en dat behandeling noodzakelijk is. Het recidiverisico wordt bij het aangaan van een nieuwe relatie hoog geacht. Om die reden vindt de advocaat-generaal dat ook TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd dit in tegenstelling tot de visie van de verdediging dat volstaan kan worden met een TBS met voorwaarden.

'Deze `lichtere' vorm van TBS volstaat niet mede omdat een TBS met voorwaarden alleen gecombineerd kan worden met een celstraf van maximaal vijf jaar. Dat doet geen recht aan de ernst van het feit.'

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Achtergrond

Op de bewuste dag kregen verdachte en zijn vriendin ruzie. Hij kreeg later die dag een huisverbod. Vlak na middernacht kwam hij toch bij de woning en sloeg het raam van de deur in met een koevoet. Het slachtoffer en haar zoon met twee vriendjes waren in de huiskamer. Boven lag nog een zevenjarige zoon te slapen. De verdachte belaagde zijn vriendin. Zij wist op een gegeven moment door het raam naar buiten te vluchten. De verdachte pakte in de keuken een mes en ging achter zijn vriendin aan naar buiten. De twee vriendjes waren toen al het huis uitgerend. Buiten werd de vrouw meerdere malen met het mes gestoken. Haar twaalfjarige zoon was hiervan getuige. De vrouw werd door buurtbewoners en de politie gereanimeerd en later door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar kwam ze te overlijden. De verdachte meldde zich later op het politiebureau.