Kleuters stelen de show tijdens leerlingenconcert

De Bult - Nog maar vijf jaar en dan al pianospelen. De jongste leerlingen van Jeannette Kostwinder van Muziekpraktijk Steenwijk demonstreren dat zondagmiddag 28 juni in Fredeshiem.

Ze maken deel uit van het leerlingenconcert waarmee de Zondagmiddagmatinee gevuld is. De informeel ingerichte zaal zit vol met zo’n honderd familieleden en andere belangstellenden.

Levi Drijver bijt het spits af. Hij speelt vier korte solostukjes, waaronder De Waggelmannetjes. Daarna speelt  pianolerares Jeannette Kostwinder quatre main met haar leerling Pepijn met het nummer De Schommel. Dit doet ze met bijna al haar leerlingen. Het geeft een mooie volle klank aan het pianospel, waardoor het professioneel klinkt.

Kleuters

Uniek in de gemeente Steenwijkerland is dat Kostwinder les geeft aan kleuters. Vijf meisjes laten horen wat ze de afgelopen maanden geleerd hebben. Dit is niet alleen het pianospelen, maar ook de op een speelse manier bijgebrachte grondbeginselen. Dat zijn de warming-up van de vingers, houding achter de piano en muzikale concentratiespelletjes doen. De vijf- en zesjarige Céline, Charissa, Esmee, Djalilia en Ainoa spelen om de beurt een kort stukje achter de piano. Hun beentjes zijn immers nog te kort om op een pianokruk te zitten. De kinderen zelf genieten er zichtbaar van. Hun enthousiasme en dat van hun ouders en grootouders is heel groot. De kleuters stelen met hun onbevangen en aandoenlijke inbreng deze middag zeker de show.
Leila levert ook een prima aandeel. Zij speelt uit het hoofd het gevoelige River flows in you van Yiruma. Haar spel is mooi en vloeiend.

Feest der herkenning

Na de pauze komen de wat meer gevorderde leerlingen aan de beurt. Kim-Ly Vo speelt virtuoos en technisch knap de Etude nr. 10 van Lemoine. Ook Hanneke Ebbers weet het publiek te ontroeren met La dispute van Yann Tiersen. Ze speelt dit heel gemakkelijk. Deze middelbare scholiere heeft al haar A- en B-diploma en zegt dat ze de lessen van Kostwinder heel leuk vindt en blij is met wat ze allemaal heeft geleerd.
Nog een leerling die indruk maakt is Mathijs Kooij. Hij speelt zijn stukken ook uit het hoofd. Het nummer The Entainertainer van Scott Joplin is een feest der herkenning.

Filmmuziek

Mylene Rik en Maudi Naaktgeboren hebben grootste plannen door tijdens hun pianospel filmbeelden te willen tonen van Les Intouchables. Helaas begeeft de techniek het, waardoor de film niet kan worden afgespeeld. De twee meiden brengen ondanks deze teleurstelling de filmmuziek van Einaudi toch prima ten uitvoer.
Kostwinder spreekt tot slot een dankwoord tot haar leerlingen. Zij krijgen allemaal een bloem en een ijsje als dank voor hun prima prestatie.