Aan de bar bij Bertus Ernst

Oldemarkt - Hij is een geboren en getogen Oldemarker, een voetbaldier in hart en nieren en een vrijwilliger waarop gerekend kan worden. Bertus Ernst is het overgrote deel van zijn leven actief als vrijwilliger.

Bij zowel de voetbalvereniging als dorpsservicentrum de Landerijen. De inmiddels gepensioneerde bakker vertelt over zijn werkzaamheden in de kantine van zijn grote liefde FC Oldemarkt.

'Ik heb bij FC Oldemarkt gevoetbald tot aan mijn 25e levensjaar. Voornamelijk in de jeugdteams, maar gelukkig heb ik ook nog een aantal jaren in het eerste elftal mogen meedraaien. Vanwege een zware blessure aan mijn rug was ik destijds genoodzaakt om te stoppen met voetbal. Toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor de vereniging', vertelt hij.

De vrijwillige carrière begon voor Bertus met het leiding geven aan jeugdteams, waarna hij al gauw de vlag in handen nam. Bertus Ernst werd grensrechter bij het eerste elftal. Hij legt uit: 'Het eerste elftal is een gezellige vriendengroep die louter bestaat uit eigen jeugd. Het is ieder weekend een groot feest met de mannen onder elkaar. Dit maakt dat ik nog steeds actief ben bij het eerste elftal ieder weekend. Niet als grensrechter meer, maar als medeleider. Ik zorg voor de tenues, maak het veld speelklaar en verzorg de materialen bij de thuiswedstrijden.'

Maar de medeleider van het eerste elftal houdt het daar niet bij: 'Op de zaterdagen sta ik 's ochtends om acht uur al achter de bar. Ik vind het heerlijk om tussen de jeugd te opereren. Op drukke zaterdagenochtenden sta ik als een soort aanvoerder tussen het barpersoneel, op rustige zaterdagen sta ik alleen.'

De bar is zijn werkterrein, de jeugdigen zijn drijfveer. De club is zijn liefde, de leden zijn vrienden. Bertus Ernst werd  voor zijn jarenlange inzet bij FC Oldemarkt jaren geleden al terecht benoemd tot erelid van de vereniging, maar won in 2013 ook de titel 'Oldemarker van het jaar'. Bertus Ernst, een onmisbare kracht voor Oldemarkt.