'Plaquette De Rechter moet zichtbaar worden'

Steenwijk – De Historische Vereniging Steenwijk heeft De Heren van De Rechter gevraagd om de bronzen reliëfplaquette over het ontzet van Steenwijk aan de voorgevel weer zichtbaar te laten maken.

Momenteel staat er een grote steigerhouten bank voor. Sander Fortunati van De Heren van De Rechter wil het terras echter niet verkleinen.

Het gaat om een kunstwerk van Jan Fresemann Tromp Meesters. Hij was de tweede zoon van de bekende industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters, die de villa Rams Woerthe liet bouwen. Jan Fesemann was kunstenaar. In opdracht van de gemeente Steenwijk vervaardigde hij in 1931, voor de viering van het 350-jarig ontzet van Steenwijk, een bronzen plaquette. Deze stelt het beleg van Steenwijk door graaf Van Rennenberg voor.

Toonbaar

Deze plaquette zit al 84 jaar vastgemetseld in een steen aan de voorgevel. Om precies te zijn aan de rechterkant van de voorgevel. Het zicht wordt ontnomen door een steigerhouten bank op het terras. De Historische Vereniging Steenwijk wil graag dat dit stukje Steenwijker geschiedenis weer toonbaar wordt.

Niet verkleinen

Sander Fortunati en Boudewijn van Dijk, de expoitanten van De Heren van De Rechter begrijpen deze ophef niet. ‘Het bijzondere is dat deze bank hier al tien jaar staat. Ook al voor de brand stond deze bank hier’, aldus Fortunati.

De bank biedt plaatsen op het terras. Sander wil zijn terras niet verkleinen door de bank in te korten. ‘Als mensen de plaquette willen zien, dan willen we gerust de bank even opzij schuiven.’ Hij geeft toe dat de plaquette een belangrijk onderdeel is van de geschiedenis van de stad. ‘Maar de plek is niet praktisch en dat is al tien jaar zo.'

Suggestie

Sander heeft wel een suggestie: ‘Een optie is een plekje achter Lute en Endrik. Alleen tijdens sluitingstijden staan hier de terrasstoelen, tijdens openingstijden zou de plaquette zichtbaar zijn. Als de historische vereniging dat wil, dan moet ze maar contact opnemen met de eigenaar van het pand’, vindt Fortunati.

Luiken

Hij kreeg ook al problemen met de tekst van wijlen dichter Jan van Harten, dat zich achter Lute en Endrik bevindt. Dit gedicht gaat ook over het ontzet. ‘We kregen bericht van familie, dat de tekst overdag niet te zien is omdat onze luiken van de ramen dan openstaan. We hebben hier een grand café, een restaurant, dan kun je overdag toch niet de luiken gesloten houden. Dat gaat te ver…’ 

Hierop heeft de historische vereniging aangeklopt bij de gemeente Steenwijkerland, die eigenaar is van de plaquette. Die heeft het ‘verzoek in behandeling.’ De Historische Vereniging Steenwijk wacht eerst het antwoord van de gemeente af.