‘Ik ben en blijf geel-zwart, net als de clubkleuren’

Meppel - Als duizendpoot binnen de Meppeler voetbalvereniging Alcides werd Roelof Boven drie jaar geleden benoemd tot erelid. ‘Dat was voor mij heel onverwacht’, vertelt de inmiddels 66-jarige Boven.

‘Van m’n zesde tot m’n zeventiende voetbalde ik zelf bij de club, daarna brak ik mijn been en was het voorbij. Ik ben bij de vereniging gebleven door later de D’s tot en met de A’s te begeleiden, als jeugdleider. Diezelfde groep A’s trad toe tot het vierde elftal en dat bleef ik begeleiden totdat ik in 1990 werd gevraagd als materiaalman en elftalleider bij het eerste. Alcides is echt mijn cluppie, en je blijft er jong bij. Ik blijf geel-zwart, net als de clubkleuren.’

Zo’n dertig tot veertig uur per week spendeert deze vrijwilliger op en rondom het voetbalveld. Op maandagochtend wordt door een groep vrijwilligers de kantine schoongemaakt, die enkele jaren geleden volledig is gestript en vernieuwd. Alle elftallen hebben toen door middel van fotobehang, dat door Roelof is aangebracht, een plekje aan de muur gekregen. ‘We zijn één grote familie.’

Door veel spelers wordt hij trouwens ‘Doeffie’ genoemd, als verwijzing naar zijn andere hobby: postduiven. Bij postduivenvereniging De Valk, niet ver van het hoofdveld van Alcides, verricht hij eveneens veel vrijwilligerswerk, vooral veel schilderwerk en onderhoud. De bovenverdieping van de voetbalkleedkamers werd ook onder handen genomen. Diverse ruimtes zoals een fitnessruimte en kledingruimte werden gecreëerd en Roelof hanteerde kwistig de verfkwast.

‘Mijn mooiste ervaring is toch wel de serie periodekampioenschappen met Alcides. Het team van Jan Peter Jonkman kwam toen in de derde klasse uit en stond met één been in de vierde klasse. Toch presteerden we het om via periodekampioenschappen en de nacompetitie te promoveren naar de tweede klasse, een jaar later naar de eerste klasse en het jaar daarop stonden we ineens in de hoofdklasse. Dit waren jaren van feest, echt fantastisch’, aldus Roelof Boven.