'Coffeeshop zit goed aan Gasthuisstraat'

Steenwijk – Als het aan burgemeester Marja van der Tas ligt blijft de coffeeshop gevestigd op de plek waar hij nu zit: aan de Gasthuisstraat.

‘Het is een goede plek, in stedelijk gebied, waar meer sociale controle is dan wanneer je de coffeeshop zou vestigen aan de buitenkant van de stad of op een bedrijventerrein’, zei zij dinsdagavond tijdens de politieke markt.

Voetgangersgebied

‘Een ander pluspunt is dat de Gasthuisstraat voetgangersgebied is. Dat betekent geen korte ‘hit en run acties’ met auto’s.’ Ze zei dit naar aanleiding van vragen van Jantina Drijfhout (Christen Unie) over alternatieve locaties.
De burgemeester gaf toe dat het coffeeshopbeleid  een ‘gevoelig beleidsveld’ is. ‘Daarom is het goed om dit beleid van tijd tot tijd weer even te herijken. Fijn dat u allen vindt dat het goed gaat.’
Wel zei ze te betreuren dat het contact tussen de coffeeshophoudster en de omgeving zo precair is. ‘Maar dat is geen aanleiding om op zoek te gaan naar andere plekken, nu de enige coffeeshop die er is in Steenwijkerland in relatieve rust opereert.’

Huidig beleid voortzetten

De raadsfractie  vonden allen dat het huidige coffeeshopbeleid voortgezet moet worden. ‘Het beleid wordt in het algemeen als positief ervaren’, zo was het algemeen gevoelen. Volgens Steven Boersma (CDA) zou het goed zijn als er standaard een portier bij de deur zou staan, als daardoor het veiligheidsgevoel voor de buurt vergroot wordt.