IJsbeer Energie neemt biomassacentrale over

Steenwijk - IJsbeer Energie Steenwijk B.V. heeft de biomassacentrale aan de Dolderweg in Steenwijk overgenomen.

De biomassacentrale werd in 2010 geopend om bio-kool te produceren door middel van een proces genaamd torrefactie, maar kwam al gauw in technische en financiële problemen die tot faillissement van SGI hebben geleid. In 2013 werd de centrale tijdelijk gesloten en de torrefactie installatie werd ontmanteld en verkocht. Drie voormalige directeuren van de Rendo worden verdacht van fraude met de centrale. Ze hadden gehandeld met een aandelenbelang bij de bouw van de centrale. Ze hadden volgens het OM via privé-bv’s in de fabriek geïnvesteerd, om vervolgens hun aandelenpakket met miljoenen winst in 2009 te verkopen.

Ervaring

IJsbeer Energie is een dochteronderneming van Kvitebjørn Energi AS, een Noorse energiemaatschappij die verschillende biomassacentrales bezit en beheert. Kvitebjørn Energi heeft 19 jaar ervaring met het produceren van energie met een biomassacentrale in Tromsø in Noorwegen. 'Deze ervaring wordt ingezet bij het opstarten van de centrale in Steenwijk', zegt directeur Anders Ombustvedt.

Toegestaan

De moderne biomassacentrale heeft een capaciteit van 12,5 MW en produceert op een milieuvriendelijke manier warmte en elektriciteit uit houtsnippers. IJsbeer Energie belooft geen torrefactie toe te passen. Bij deze methode wordt biomassa verhit en verandert het zo dat het beter te gebruiken is bij verbranding. IJsbeer Energie gaat een andere methode toepassen. Het gebruikt de warmte voor de productie van elektriciteit en om te drogen. Ombustvedt is niet bang om deze centrale op te starten: ‘De emissies van deze centrale vallen binnen de toegestane niveaus. Juist uitgevoerd heeft deze biomassacentrale een zogenaamde ‘double bottom line’: zowel winstgevend als milieuvriendelijk.’

Vergunning

Ombustvedt bevestigt dat ondanks dat de centrale in Steenwijk modern is en in goede staat verkeert, er eerst een gedegen risicoanalyse plaatsvindt. Daarnaast wordt de aanwezige apparatuur eerst gecertificeerd voordat de centrale begin 2016 energie kan gaan produceren. Niet de gemeente maar de provincie verleent de vergunning. Omdat er een andere methode wordt toegepast, moet deze worden herzien.

Beste oplossing

Rendo Duurzaam B.V., de lokale energie distributeur in Steenwijk, is eigenaar van het gebouw waarin de biomassacentrale is gehuisvest. ‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit veruit de best mogelijke optie is’, zegt de algemene directeur Eddy Veenstra van Rendo. 'We zijn blij met deze invulling na de ellende en leegstand.' Rendo en IJsbeer Energie hebben een contract voor twaalf jaar gesloten.

Protesten

Wethouder Wim Brus van de gemeente Steenwijkerland zegt: ‘De nieuwe eigenaar heeft veel ervaring in deze bedrijfstak. We hebben daarom veel vertrouwen in hoe zij de biomassacentrale zal aansturen. Het is belangrijk voor ons dat de nieuwe eigenaar geen torrefactietechnologie toepast. We gaan er van uit dat zij een goede relatie opbouwt en onderhoudt met de buurt.’ Omwonenden hebben in het verleden geprotesteerd tegen de biomassacentrale wegens de uitstoot. Zij zijn op de hoogte gesteld.