Biomassacentrale kent ook fraude met milieusubsidie

Steenwijk – Er is gebleken dat er gesjoemeld is met de apparatuur die de uitstoot van de biomassacentrale meet. Hierdoor is er fraude gepleegd met 1,6 miljoen euro milieusubsidie, die ten onrechte is ontvangen.

Dat meldt Energeia BV, uitgever van digitale informatiediensten voor de energiesector. De meetinstallatie van de centrale was niet correct afgesteld, waardoor de centrale schoner leek dan hij in werkelijkheid was. Hiermee ontving Stamproy Green Investments (SGI), de vorige exploitant, ten onrechte 1,6 miljoen euro aan milieusubsidie. Die claim ligt er nog altijd, maar kan niet verhaald worden op SGI, omdat die in 2013 failliet is verklaard. Rendo, de eigenaar van het pand, werd destijds door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stevig beboet voor het ten onrechte goedkeuren van de meetapparatuur.
Deze fraudezaak komt bovenop de vermeende fraude door drie voormalige directeuren van de Rendo. Ze staken vanuit de netbeheerder veel geld in de fabriek, maar waren zelf aandeelhouder en streken na verkoop van de aandelen miljoenen op.

Zorg

De claim van 1,6 miljoen was een punt van zorg bij de verkoop aan IJsbeer Energie BV, een dochteronderneming van de Noorse energiemaatschappij Kvitebjørn Energi AS. De vraag is of er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. ‘Dat hangt af van de uitstoot’, zegt Marieke Keizer van de provincie Overijssel, die eerder de vergunning heeft verleend en toezicht houdt. ‘Het ligt er aan wat het bedrijf wil. We kunnen er nog niet mee aan de slag, omdat het bedrijf zich nog niet heeft gemeld.’

Niet bang

IJsbeer Energie benadrukt geen gebruik meer te gaan maken van de omstreden techniek torrefactie. Bij torrefactie worden houtsnippers geroosterd en samengeperst, om daarna te dienen als brandstof. IJsbeer Energie gaat een andere methode toepassen. Het gebruikt de warmte voor de productie van elektriciteit en om te drogen. Directeur Anders Ombustvedt van Kvitebjørn Energi is niet bang om deze centrale op te starten: ‘De emissies van deze centrale vallen binnen de toegestane niveaus.’ 
2