'De Buze wordt weer kweekvijver'

Steenwijk – Cultureel jongerencentrum De Buze is vrijdag na anderhalf jaar verbouwen en uitbreiding officieel geopend. Het centrum moet (weer) de kweekvijver van talenten worden.

Miss Montreal liep hier stage. De nu 21-jarige Dennis Mulder deed  vroeger hier zijn eerste goocheltrucs. ‘Die breidde hij uit met nog meer trucs, lichtshows. Het werd een avondvullend programma. En die hier: hij heeft inmiddels zijn eigen bedrijf, hij verdient zijn kost er mee’, vertelt jongerenwerker Daniël Krikke tijdens de open dag.

Talent

Intussen ‘draait’ de 13-jarige Ewen Broekman als dj op het podium in De Buze. ‘Hij heeft talent. Wellicht draait hij over zeven jaar op het grootste festival op Ibiza, in navolging van Van Buren en andere grote discjockeys. Anderen hebben talenten op het gebied van techniek en zijn werkzaam in theaters en bij shows. Zij treden niet op de voorgrond, maar zij hebben ook van hun talenten hun werk kunnen maken. Het gaat om ontplooien en ontwikkelen van talenten.’

Thuishaven

Kopje M is zo’n voorbeeld. Een aantal jongeren trad zaterdagavond tijdens Kopje Cultuur op de Markt op. Dit kunstje deden ze afgelopen zaterdag nog eens. Jong in de Kop, een organisatie voor en door jongeren, is zeer actief, heeft een radioprogramma bij de SLOS en zal actief zijn in De Buze. Het wordt min of meer de thuishaven van Jong in de Kop. Verder zal OrCa Theaterproducties hier met theatertalenten aan de slag. Ook De Tovenaar is hier actief.

Het is duidelijk: het centrum is door en voor jongeren, begeleid door het jongerenwerk en beheerder Bert van Toledo. ‘We zijn en gaan los’, zegt beheerder Bert van Toledo. Door de week en in het weekend kunnen jongeren hier terecht. Er zijn workshops, jongeren kunnen hier chillen, gamen met de playstation, airhockey spelen of televisie kijken.

Programma

Het programma voor oktober is al klaar. Zo is 30 september airhockey competitie, 1 oktober pannakooi, workshop glitter tattoos voor de meiden op 2 oktober, pannavoetbal op 7 oktober en houdt Jong in de Kop op 9 oktober een quiznight. Verder zijn er kookworkshops, workshop grimeren, een disco, een teenage party, workshop illusie painting, karaoke, en een filmmiddag.

Een scala aan activiteiten, waar ook ruimte is voor improvisatie. Er wordt al volop gewerkt aan het programma voor november en december. Alle activiteiten zijn te vinden op de nieuwe website www.buze.nl.

Discussie

Vrijdag werd het centrum door wethouder Jacques Wagteveld geopend in aanwezigheid van 75 genodigden, onder wie schoolbesturen. Wagteveld knipte een ketting door. De reacties waren zeer positief. Dat smaken verschillen blijkt uit de discussie over gevel van de uitbreiding tussen twee oude gebouwen. De een vindt het prachtig, de ander vindt het niet in deze omgeving passen.