Albert Heijn houdt traditionele Piet

Regio - AH heeft besloten dat Zwarte Piet de winkels blijft bezoeken. Dat meldt de NOS vandaag op haar website. Eerder maakte Jumbo bekend door te gaan met Zwarte Piet, maar in zijn winkels ook witte pieten te laten zien.

Op de sinterklaasartikelen die vanaf eind deze week in de filialen liggen, is Zwarte Piet in verschillende verschijningsvormen terug te vinden, verklaart een woordvoerder tegenover de NOS

'De artikelen met Zwarte Piet liggen in alle AH-winkels, maar de supermarktmanagers kunnen bij de aankleding van hun winkel wel rekening houden met lokale voorkeuren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de traditionele Zwarte Piet in Amsterdam minder nadrukkelijk aanwezig is dan in Meppel.'

Winkeliers en scholen

Detailhandel Nederland doet mee aan het rondetafeloverleg van Sociale Zaken over de invulling van het sinterklaasfeest. Albert Heijn acht het niet waarschijnlijk dat daardoor dit jaar nog iets verandert, ook omdat het assortiment ver van tevoren is ingekocht.   

Uit een rondgang van De Volkskrant blijkt dat besturen van basisscholen in grote steden zich uitspreken tegen de traditionele Zwarte Piet. Maar buiten de Randstad gebeurt dat volgens de krant nog niet of nauwelijks. 

De Volkskrant meldt vandaag dat ook in Meppel de figuur van Zwarte Piet onderwerp van gesprek is. 'De meeste ouders zeggen: laat Zwarte Piet zwart blijven. Maar Meppel ligt door de intocht onder een vergrootglas. Daarom moet er duidelijkheid komen', zegt een woordvoerder van de Christelijke scholenkoepel PCBO tegen de landelijke krant.