Pieten blijven overwegend zwart

Regio - De meeste Pieten in de regio blijven zwart. Dat blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse gemeenten en staat in de Grote Pietatlas van het Algemeen Dagblad.

De krant informeerde bij alle Nederlandse gemeenten hoe Piet eruit ziet bij de lokale intochten.

Drenthe

Zwarte Piet is dit jaar ook zwart in de gemeenten Emmen, Coevorden en Hoogeveen

Een derde (262) van de 393 gemeenten werkten mee aan het onderzoek. Een meerderheid van de gemeenten in Drenthe deed dit niet. Het is daardoor onduidelijk of de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn, Westerveld en De Wolden iets aan de pietentraditie veranderen.

In Assen weet men nog niet welk gedaante de Pieten aannemen. Daarvoor houdt men het Sinterklaasjournaal in de gaten. In Meppel doen dit jaar naast de traditionele Pieten ook de veeg- en roetpieten hun intrede. 

Regio

Steenwijk maakt zich op voor een ouderwets gezellige Sinterklaasintocht. zaterdag 14 november om 14.00 uur komen de boten met het feestelijke gezelschap weer aan in de haven van het Steenwijkerdiep. Sinterklaas komt met ruim 60 Pieten naar Steenwijk. Lees meer op de Facebook-pagina van Sinterklaas in Steenwijk

De intocht op zaterdag 14 november in Wolvega begint om 13.30 uur. Sinterklaas komt dan aan op het station. Er ging weinig discussie aan de beslissing van Pietenbrigade Wolvega over het uiterlijk van de Pieten tijdens de intocht dit jaar vooraf: Piet blijft Zwarte Piet in Wolvega. Hou voor alle info rond Sinterklaas in Wolvega www.sinterklaaswolvega.nl in de gaten.

Sinterklaas komt voor het eerst in het donker aan op Urk. Zaterdag 14 november om 17.00 uur zal de Goedheiligman de haven van het voormalige eiland binnen varen. Meer informatie over de intocht is te vinden op de website van het evenement.

Bekijk ook de Grote Pietatlas van het AD en kijk ook op Facebook voor nieuws (en meer) over Sinterklaas of op de website www.sinterklaasinmeppel.nl

Bekijk het ontstaan van Zwarte Piet (bron: Nu.nl)