Tweekappers maken plaats voor rijwoningen in plan Bergstein Tuk

Tuk - WVG Ontwikkeling (voorheen Woonconcept Vastgoed) wil in plan Bergstein twee twee-onder-een-kapwoningen en twee vrijstaande woningen vervangen door rijtjeswoningen.

Het gaat om een rijtje van zes woningen aan De Weldadigheid en vijf rijwoningen aan De Erfgenamen. Wout Donker sprak maandagavond namens WVG Ontwikkeling een kleine dertig bewoners uit Bergstein toe over de herontwikkeling van Fase 2.
In juni 2015 is het college van B en W akkoord gegaan met het afwijken van het oorspronkelijke plan. Daarbij is niet alleen een deel van Fase 2 in herontwikkeling genomen, ook de al geplande rijwoningen van Fase 3 krijgen een andere uitstraling.
Donker: ‘We zijn bij de ontwikkeling van de rijwoningen uitgegaan van het huidige beeldkwaliteitsplan. De rijen worden zo klein mogelijk, het beeld blijft gevarieerd en er worden verschillende materialen gebruikt bij de bouw. De speelsheid die nu ook in de wijk te zien is, willen we terugbrengen in deze woningen door het gebruik van witte accenten en puntdakjes.’

Bij de entree van de wijk tweekappers en vrijstaande woningen

De tekeningen zijn besproken door Welstand (Het Oversticht in Zwolle) en grotendeels akkoord bevonden.  Wout Donker: ‘Twee-onder-een-kapwoningen zijn, ondanks het aantrekken van de markt, nog niet gewild.
Desondanks blijven we er voorlopig voor kiezen om bij de entree van de wijk tweekappers en vrijstaande woningen aan te bieden, zodat je op een ‘luchtige manier’ het plan binnenrijdt.’ Het gaat hier om de Burgemeester Boldinghlaan. Bij de bewoners van de al bebouwde kant van die straat, de voormalig Burgemeester Panthaleon van Ecklaan, klonk een zucht van opluchting. ‘Maar’, voegde Donker daar aan toe. ‘Voorlopig. Ik kan niet beloven dat bij het achterblijven van verkoop het plan er over twee jaar nog zo uit ziet.’

De Heerlijkheid

De bewoners van De Heerlijkheid hadden beduidend meer moeite met de nieuwe plannen. Zij zien in hun achtertuin straks rijwoningen verrijzen. ‘En daar hebben we niet voor gekozen. Wij hebben een keuze gemaakt op basis van de huidige tekeningen.
Nog meer rijtjes zou devaluatie van het hele plan betekenen’, reageert één van de bewoners.  ‘Bovendien staan er al geruime tijd zes rijwoningen in onze straat te koop, voor een aantrekkelijk bedrag. Nog niemand heeft zijn woning verkocht. Is er dan wel behoefte aan nog meer rijwoningen?’ reageert een ander. WVG Ontwikkeling hoopt de nieuwe rijwoningen aan te kunnen bieden startend vanaf een prijs van 150.000 tot 160.000 euro. Wout Donker: ‘Want bij dat bedrag is het nog betaalbaar voor een starter. Maar de prijzen zijn nog niet officieel bekend.’ Ook wordt de vraag gesteld of het geen optie is om de bouwgrond daar als vrije kavels aan te bieden. Er wordt flink gebouwd aan de Wethouder Slootstraat, waar geplande woningen plaats maakten voor vrije kavels. ‘Of begin met de bouw van Fase 3. De markt trekt toch weer aan?’ Volgens Donker is dat geen optie. De bouwgrond in Fase 2 is al afgenomen en de grond van Fase 3 is nog van de ontwikkelcombinatie.  ‘Ik weet ook wel dat ik hier geen populair verhaal sta te houden’, reageert Wout Donker oprecht. ‘Maar we moeten iets. De bouw ligt al sinds 2012 nagenoeg stil.’

Parkeren

Ook de parkeervoorziening komt aan bod. Bij de rijwoningen worden alleen op de hoeken een eigen parkeergelegenheid gerealiseerd. De overige bewoners moeten parkeren op de rabatstrook voor het huis. ‘Zonde van de aanblik’, reageert iemand teleurgesteld. Momenteel worden de plannen voor de wijk verder uitgewerkt.
Het is wachten op akkoord van Welstand.
Daarna worden de woningen te koop aangeboden. Als er voldoende woningen verkocht zijn, stapt de ontwikkelaar pas naar de gemeente voor een officiële wijziging. Die wijziging zal daar zes weken ter inzage liggen, zodat bewoners desgewenst bezwaar kunnen aantekenen.

‘En waarom is er eigenlijk niemand van de gemeente Steenwijkerland aanwezig?’ vraagt een bewoner. ‘Zij geven tenslotte het definitieve akkoord. We willen voortaan graag op de hoogte gesteld worden, voordat alles in kannen en kruiken is.’ In Fase 3 staan bovendien nog enkele wijzigingen op het programma. De ontwikkelaar wil goedkope koopwoningen realiseren op de plek waar nu huurwoningen staan gepland, omdat er geen enkele woningcorporatie is die huurwoningen wil afnemen in plan Bergstein. Bovendien wil WVG Vastgoed op de plaats waar een zorgcomplex (bijzondere woonvorm) moet verrijzen, de grond als vrije kavels aanbieden. Voor dit deel van het plan heeft de gemeente nog geen akkoord gegeven, omdat er een woningbehoefteonderzoek gaande is. De langverwachte speelvoorziening, waarvoor bewoners vorig jaar zomer een actie op poten hebben gezet, wordt waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar gerealiseerd.